Wykonanie
Ciasto drożdżowe bardzo lubię, gdyż kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Myślę, że większość babć robiła to ciasto na przyjazd wnuków. Kawałek
ciasta drożdżowego, do tego kubek ciepłego
mleka, jakiś album rodzinny i można jesienny wieczór spędzić w całkiem przyjemny sposób.
Ciasto drożdżowe najbardziej lubię ze
śliwkami :)

Składniki:60 dag
mąki15 dag cukru+ pół łyżeczki4
jajka1 szklanka
mlekapół kostki
margaryny5 dag
drożdżyszczypta
solicukier waniliowyaromat migdałowyśliwki lub
dżem śliwkowyMleko lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki
cukru, pokruszone
drożdże. Wymieszać składniki ze sobą.
Mąkę przesiać, wlać rozczyn
drożdżowy, lekko z wierzchu zmieszać z
mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Jajka utrzeć,
masło rozpuścić. Do
mąki z rozczynem dodać
jajka,
masło,
sól i aromat. Wyrobić ciasto. Wykleić
ciastem przygotowaną formę do pieczenia i z powrotem odstawić w ciepłe miejsce by podrosło. Posmarować ciasto
dżemem śliwkowym z kawałkami
owoców-jak u mnie lub poukładać
śliwki. Zrobić na wierzch kruszonkę.Kruszonka:10 dag
mąki10 dag
margaryny5 dag
cukru pudruWymieszać składniki ze sobą, by powstała kruszonka.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około 1 godziny. Można zaglądać przez szybkę, czy ciasto jest wystarczająco rumiane. Po upieczeniu uchylić drzwiczki, nie wyjmować dopóki trochę nie ostygnie.
