Wykonanie
Będąc ostatnio u babci i dziadka nazrywałam sporo
czereśni. Znak, że wakacje rozpoczęte. Większość oczywiście zjedliśmy prawie od razu, jednak udało mi się zachować pewną ilość, odpowiednią by zrobić ciasto.
Truskawki miałam jeszcze ze swojej działki, chociaż już się kończą :(
Rabarbar kupiony i tak oto powstało wakacyjne ciasto z
czereśniami,
truskawkami i
rabarbarem.

Składniki:40 dag
mąki10 dag
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
żółtka30 dag
margarynyaromat waniliowyNadzienie:
truskawkirabarbarczereśniegalaretka truskawkowa2 łyżki
cukruodrobina
wodyKruszonka:10 dag
mąki10 dag
cukru10 dag
margarynyCiasto:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem, aromatem , pokrojoną
margaryną i
żółtkami. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i na godziną do zamrażarki.Wyłożyć
ciastem formę do pieczenia, podbiec 15-17 minut w 180 st. Wystudzić.Zrobić kruszonkę: W garnku wymieszać palcami
mąkę z
cukrem i
margaryną, tak by powstały grudki, czyli kruszonka. Wstawić do zamrażarki.
Rabarbar podsmażyć, dodać odrobinę
wody i 2 łyżki
cukru.
Truskawki pokroić na ćwiartki,
czereśnie wydrylować. Połączyć wszystkie
owoce ze sobą, dodać
galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Wysypać na wierzch kruszonkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 st. Ciasto podawać dobrze wystudzone. Można posypać
cukrem pudrem.
