ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 1 kg świeżych dojrzałych pomidorów- 2 ząbki czosnku- 1 nieduża czerwona cebula- 1 ogórek krótki- 1 czerwona papryka- 4 łyżki oliwy z oliwek- 2 łyżki octu winnego- sól, pieprz do smaku- ewentualnie trochę wody- kilka kromek czerstwego chlebaPrzygotowaniePomidory pokroić na niewielkie kawałki i zmiksować w blenderze wraz z czosnkiem na gładkie puree. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się nasion i niepotrzebnych kawałków. Do puree dodać pokrojoną połowę obranego ogórka, czerwonej papryki, czerwonej cebuli oraz pokruszone 2 kromki chleba. Zblendować na gładką zupę. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Wstawić do lodówki i chłodzić przez minimum 3 godziny. Przed podaniem przygotować grzaneczki - podsmażyć je na chrupko na patelni z dodatkiem oliwy - oraz warzywa - drobno pokroić ogórka (bez obierania), czerwoną paprykę oraz czerwoną cebulę. Gazpacho podawać na zimno z grzaneczkami i przygotowanymi warzywami. Smacznego!