ßßß Cookit - przepis na Befsztyczki. Szybkie na Grzance

Befsztyczki. Szybkie na Grzance

nazwa

Wykonanie

Zbilansowana dieta jest ważna dla każdego, nie tylko dla dzieci i sportowców. Wspominanie w tym miejscu o zdrowiu byłoby dęciem w ogromną trąbę, głośną lecz niekoniecznie dla ucha miłą. Chodzi o to i to jest najważniejsze, by zarówno Zła Królowa jak i Czytelnik mieli dobre ogólne samopoczucie oraz energię, bez których nie sposób w pełni cieszyć się życiem i korzystać z jego uroków. Trudno o taki stan ciała i umysłu wtedy, gdy unika się spożywania pełnowartościowego białka, węglowodanów i mikroelementów a nawet tłuszczów, w tym także zwierzęcych. Ściślej rzecz ujmując, straszenie jedzeniem niczemu dobremu oprócz wzrostu sprzedaży odtrutek na nieistniejące trucizny, nie sprzyja.
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g każda)
1 cebula
1 łyżka balsamicznego octu
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek bazylii
średniej wielkości pszenna bagietka
garść tartego żółtego sera
mąka do panierowania, olej i 1 łyżka masła do smażenia, 1/3 szklanki oliwy z oliwek do posmarowania grzanek.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory wraz z zalewą, posolić, dodać cukier, wymieszać i dusić na małej mocy przez 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak sosu, jeśli trzeba dosolić. Dodać ocet i drobno posiekane listki bazylii. Wymieszać.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w poprzek na kawałki grubości około 2 cm. Rozbić mięso niezbyt mocno tłuczkiem i wypanierować w mące.
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć na patelnię mięso i zrumienić z obu stron. Gdy jest rumiane - posolić.
Zrumienione i posolone mięso ułożyć w rondlu na przygotowanym sosie,
Przykryć pokrywką i dusić na małej mocy przez 15 minut.
W tym czasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić na skośne kromki (powinno być ich tyle, ile jest befsztyków), ułożyć na półce wyjętej z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać serem.
Półkę włożyć na górny poziom piekarnika z włączoną funkcją "grill" i zrumienić grzanki.
Grzanki układać na talerzach lub na półmisku, na nich mięso a na koniec polać wszystko sosem pomidorowym.
Przedstawiona kompozycja jest zestawem pełnym licznych żywieniowych wartości oraz zalet i choć nie zawiera absolutnie wszystkich potrzebnych do życia substancji, to przecież nie musi. Najważniejsze, że jak mam nadzieję, niczym złym ona Czytelnika nie straszy.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/befsztyczki-szybkie-na-grzance.html