Wykonanie
Kontynuując poprzedni post, w którym nawiązałam do zakupionej przeze mnie książki, pt. "
Sałatka w 15 min" (wydawnictwo Prószyński i Media, Warszawa 2012), podaję drugi, obiecany przepis na łatwą i bardzo dobrą
sałatkę:
Sałatka pieczarkowa z
serem żółtym (podobnie jak w poprzednim
poście, postaram się o lepsze zdjęcie:) )

Składniki: (na 4 porcje)- 50 dag
pieczarek,- 2 łyżki
oleju słonecznikowego lub rzepakowego,- 3
jaja,- 15 dag
żółtego sera,-
szczypior.Sos:- 2 łyżki
majonezu,- 2 łyżki
jogurtu naturalnego,- ząbek
czosnku,-
sól,
pieprz.Przygotowanie:1.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju (kilka minut). Następnie osączyć z sosu, przełożyć do salaterki, lekko posolić, wymieszać,2.
Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dodać do
pieczarek,3.
Ser żółty również pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników wraz z drobno pokrojonym
szczypiorkiem.4. Sos:
majonez wymieszać z
jogurtem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Doprawić
solą i
pieprzem. Polać
sałatkę i wymieszać.