Wykonanie
Lekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg
sera. Zawsze się udaje.

Ciasto:12,5 dag
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajka2 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek cytrynowyMargarynę i
olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć).Masa serowa:1 kg (wiaderko)
sera homogenizowanego naturalnego8 dużych
jajek1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mleka2 duże budynie
śmietankowe (na 3/4 litra
mleka)1 mała gęsta
śmietana np. Bakoma
olejek cytrynowy2 łyżki
octu1 i 1/2 szklanki
cukruW dużym naczyniu wymieszać
żółtka i
ser. Dodać
olej,
mleko,
śmietanę,
olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier, a po chwili
ocet. Połączyć delikatnie z masą
serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać
cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.
