ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik

Puszysty sernik

nazwa

Wykonanie

Lekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje.
Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć).
Masa serowa:
1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego
8 dużych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka)
1 mała gęsta śmietana np. Bakoma
olejek cytrynowy
2 łyżki octu
1 i 1/2 szklanki cukru
W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2015/02/puszysty-sernik.html