Wykonanie
Sposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco:

70 dag
szynki wieprzowej70 dag pieczeni wołowej35 dag
kiełbasy np.
podwawelskiej lub
toruńskiej20 dag
smalcu3 łyżki
papryki mielonej słodkiej1/2 łyżki
papryki mielonej ostrej1 łyżka
pieprzu2 i 1/2 płaskiej łyżki
przyprawy typu Kucharek1 łyżka
przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz3 kg
kapusty kiszonej4 duże
cebule3 łyżki
mąki pszennejprzyprawa w płynie
MagisólKapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną
wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać
wodą, ugotować. Odcedzić.
Mięso i
kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić
smalec i
wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością
wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla
mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić
kiełbasę,
cebulę pokrojoną w kostkę i
przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać
wodą. Wlać około 1/2 litra
wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać
przecier pomidorowy, wymieszać.
Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej
wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z
kapustą, Chwilę przesmażyć.