Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego.Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu)Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach wody) i mocno schłodzić. Ser zmielić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. W razie potrzeby masę schłodzić, aby zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie.