ßßß Cookit - przepis na Rogaliki nadziewane czekoladą

Rogaliki nadziewane czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią.
Ciasto:
1 1/2 szkl. maślanki
4 szkl. mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatkowo:
jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek)
4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Nutella lub inny krem czekoladowy
W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić na 45 min pod przykryciem.Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, sól, olej, pozostałą mąkę wymieszaną z sodą.Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/07/rogaliki-nadziewane-czekolada.html