Wykonanie
Pyszne, mięciutkie rogaliki
drożdżowe. Przepis
Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej
cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam
cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące
wanilią.

Ciasto:1 1/2 szkl.
maślanki4 szkl.
mąki pszennej42 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
cukru wanilinowegoDodatkowo:
jajko rozbełtane z
mlekiem (kilka łyżek)4-5 łyżek
cukru + 2 łyżeczki
cukru wanilinowegoNutella lub inny
krem czekoladowyW naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać
drożdże z odrobiną
wody i szczyptą
cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną
maślankę i 2 szklanki
mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić na 45 min pod przykryciem.Następnie dodać
cukier,
cukier wanilinowy,
jajko,
sól,
olej, pozostałą
mąkę wymieszaną z
sodą.Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je
czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z
cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce.