Wykonanie
Zupa ziemniaczana to danie raczej pospolite. Wydaje się, że każdy ją zna, a jednak tak nie jest. Ostatnio została chyba trochę zapomniana. Warto ją przypomnieć bo to "tanie danie niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne".

ok. 1 kg
ziemniakówok. 2 litry
wodypól średniej
marchewkikilka gałązek
pietruszkigałązka
selera1/3 szklanki
oleju2 pełne łyżki
mąki pszennejpołówka
cebuli2 łyżki posiekanego
koperkuprzyprawa np. Kucharek
sól,
przyprawa do zup w płynieObrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
marchew startą na grubej tarce zalać
wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki
przyprawy Kucharek, odrobinę
soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać
pietruszkę i
seler. Rozgrzać
olej z
cebulą, dodać
mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić
wywarem z gotowania
ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany
koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku.