Wykonanie
Popularne kluchy na parze. Powszechnie znane, lubiane, podawane na wiele sposobów. Z czasów dzieciństwa najbardziej pamiętam te z
jagodami, oraz te z
czekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej
śmietany i poziomek zgniecionych z
cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z
jogurtem owocowym.
Ciasto drożdżowe:ok. 1/2 kg
mąki pszennej2 - 3 czubate łyżki
cukruszczypta
soli2 dag świeżych
drożdży1 szklanka
mlekaok.3 dag
margaryny1
jajkoPonadto:Nutella lub inny
krem czekoladowyok. 1 litr gęstego
owocowego jogurtuMąkę wymieszać w misce lub garnku z połową
cukru, i
solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć
drożdże, posypać pozostałym
cukrem i zalać połową
mleka.
Drożdże z
mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby
drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę
mleka,
jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną
margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony
mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego
jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze pod przykryciem ok. 15 minut. Podawać z gęstym
jogurtem owocowym.

Ten przepis jest moją propozycją do konkursu "Mama to potrafi!" organizowanego przez http://www.comfortfood.pl/