Wykonanie
Pyszne
bułki z przepisu Katarzyny z blogu Vegarnkowo . Piekłam je dwukrotnie i na pewno
będę jeszcze piekła. Polecam.


1 kg
mąki pszennej 7505 dag
drożdży1 szklanka
zsiadłego mleka,
maślanki lub
śmietanyokoło 1.5 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
sezamu1 łyżka
czarnuszki3 łyżki
oliwy z oliwekZ
drożdży,
cukru, łyżki
mąki i 1/2 szklanki ciepłej
wody robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce.Około 400 g
mąki zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy.W drugim naczyniu zagniatamy ciasto z 500 g
mąki, podrośniętego zaczynu,
zsiadłego mleka,
soli,
sezamu,
czarnuszki zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.Po tym czasie łączymy zawartość obu naczyń, wyrabiamy dodając pozostałą
mąkę i
oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po kawałku ciasta odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód (tak kilkakrotnie). Jeśli ciasto mocno lepi się można zwilżać dłonie w wodzie. Układamy bułeczki na blasze (ja wyłożyłam papierem do pieczenia) złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.Spryskujemy
wodą, ewentualnie posypujemy ziarenkami.Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do uzyskania złotej skórki.Tym razem użyłam
mąki 650 bo akurat taką tylko miałam i nie dodawałam ziaren. Bułeczki są pyszne, aczkolwiek wydaje mi się, że nie wyglądają tak apetycznie jak
bułki Kasi. Polecam oryginalny przepis http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/drozdzowe-bueczki-z-maki-namaczanej.html