Wykonanie

Wyczytałam, że podobno dziś dzień sernika :-) No to proszę - jest sernik :-) w prawdzie dziś już nie zdążycie nacieszyć się jego smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas weekendu? A robi się go błyskawicznie, a do tego ma lekka kremową konsystencję i niesamowity smak świeżych
jagód... pyszny...SKŁADNIKI500 g
sera mascarpone400 ml
śmietany 30 %100 ml
mleka8 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
żelatyny1/2 l
jagód1
galaretka malinowa lub
owoce leśne400 ml gorącej
wodyherbatniki
Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy
herbatniki.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym
mleku, a
galaretkę w wodzie. Z
jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem.
Śmietanę miksujemy z
cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy
mascarpone miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy
ser i
śmietana połączą się dodajemy
jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać
jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy
żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na
herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej
jagodami i polewamy tężejącą
galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.