Wykonanie

Uwielbiam wszelkie
herbatniki, rogaliki i inne
ciasteczka... jeść też, ale głównie robić :-) I z tego co widzę to podobne zapędy ma też moje dziecko - nie opuszcza mnie nawet na krok gdy biorę się za robotę :-) no i trzeba przyznać, że ta wspólna praca jest bardzo
owocna :-) Nastrój ostatnio
dyniowy więc i moje ostatnie rogaliki też były
dyniowe :-) i to podwójnie, bo puree z dyni znalazło się i w cieście i w nadzieniu :-) a wyszły tak kruche i delikatne, że coś wspaniałego :-) mmm... przepyszne...SKŁADNIKICiasto:3,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła2
cukry wanilinowe1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki puree z pieczonej dyniNadzienie:125 g
sera mascarpone4 łyżki puree z pieczonej dyni2 łyżki
cukru trzcinowego1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej (jeśli będziecie ją ścierać z całej gałki to może być trochę mniej, bo jest bardziej aromatyczna niż ta kupowana od razu zmielona)Dodatkowo:1
jajko2 łyżki
wodytrochę
cukru trzcinowego
Składniki nadzienia wkładamy do salaterki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki
masło i rozcieramy w dłoniach aż powstaną małe grudki. Dodajemy
dynię i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych kulek, a następnie każdą rozwałkowujemy na cienki placek (podsypując
mąką), który kroimy na 6 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku rozsmarowujemy nadzienie i zaczynając od podstawy zwijamy rulonik, a następnie formujemy z niego kształt rogalika.Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
wodą i posypujemy
cukrem trzcinowym. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.