Wykonanie

Chwilowy spokój w codzienności spowodował więcej niepewności niż codzienność obfitująca w nerwowe sytuacje... no naprawdę, cały weekend miałam poczucie, że o czymś zapomniałam... dlatego dziś obłożyłam się kilkoma rozporządzeniami, których treść w
sumie znam już na pamięć, ale nie zaszkodzi przejrzeć jeszcze raz... ;-)Za to Wam proponuję dziś fantastyczne kotleciki z dodatkiem
sera feta. Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie :-) A sos robi się jeszcze szybciej... i obiad gotowy :-)SKŁADNIKIKotleciki:500 g
mięsa z
szynki wieprzowej200 g
sera typu
feta1 łyżka
kaszy manny1 płaska łyżeczka granulowanego
czosnku1 płaska łyżeczka mielonej
słodkiej paprykipieprzSos:250 g
sera mascarpone100 ml
śmietany 30%5 - 6 dużych ząbków
czosnku1 łyżeczka suszonego
majerankusól,
pieprzdodatkowo:
bułka tarta i tłuszcz do smażenia
Mięso mielimy w maszynce,
ser rozgniatamy widelcem, dodajemy
mannę,
przyprawy i wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotleciki wielkości
mandarynki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w
bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (na małym ogniu żeby na pewno usmażyły się w środku).
Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy, a następnie dodajemy
mascarpone, przykręcamy płomień i mieszając rozpuszczamy
ser. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy.Kotleciki podajemy z sosem,
ryżem i dowolną surówką.