Wykonanie
Kiełbasa smażona na patelni... chyba nie ma osoby, która jej nie zna i która przynajmniej raz w życiu jej nie jadła... Ja byłam fanką smażonej
kiełbasy gdy byłam w ciąży - sama nie dowierzam jak sobie przypomnę ile jej wtedy byłam w stanie zjeść ;-) a tak normalnie to nie specjalnie za nią przepadam, podobnie jak i za innymi
wędlinami :-) za to moja rodzina wręcz przeciwnie... Obecnie to moje dziecko jest prawdziwym kiełbasianym fanem ;-) Dla niej robię oczywiście wersję bezalkoholową...
Czemu więc Wam polecam coś co sama jadam rzadko? Bo nawet to rzadko jest dowodem na to, że pysznie :-) a dokładając do tego zachwyt pozostałych domowników... bezcenne...SKŁADNIKIok. 600 g
cienkiej kiełbasy2 - 3 duże
cebule2
liście laurowe2
ziela angielskie1 łyżka
smalcu3 - 4 łyżki
piwa (lub po prostu
wody)
sól,
pieprzKiełbasę (jeśli jest w długich laskach kroimy na mniejsze) nacinamy do połowy głębokości.
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
smalec i wrzucamy
cebule, przesmażamy mieszając, aż warzywo stanie się lśniące. Dodajemy liście, ziele,
sól,
pieprz,
piwo i dusimy pod przykryciem, aż
cebula zmięknie. Układamy na niej
kiełbasę nacięciami do dołu i smażymy przez kilka minut (już bez przykrycia), a następnie przekładamy na drugą stronę, czynność powtarzamy.