Wykonanie

Wiecie co? Uwielbiam mój zawód! Nie pamiętam jak i kiedy wpadłam na pomysł, żeby zostać psychologiem, ale to był bardzo dobry wybór! I dobrze mi z tym :-) haha :-)A w ogóle to lubię takie dni jak jak dzisiejszy - spokojny, bez pośpiechu i w ogóle taki jakiś mój ten dzień :-) Poza tym moje dziecko było dziś na pierwszej w swoim życiu wycieczce bez rodziców, z przedszkola :-) maluchy pojechały na warsztaty plastyczne do muzeum i wychodzi na to, że moje szczęście bawiło się wspaniale :-)
kurcze, jaka ona już duża... jakoś szybko to wszystko leci... a wczoraj piekła razem ze mną
bułki :-)SKŁADNIKI4 szklanki
mąki pszennej50 g
drożdży1 szklanka
mleka3
żółtka125 g
margaryny1/2 szklanki
cukruszczypta
solidodatkowo:300 - 400 g
truskawek1 łyżka
mąki ziemniaczanejcukier wg uznania (ok. 2 - 3 łyżki)
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy
sól, zimną
margarynę i całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek.
Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę
cukru,
drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy żeby "podrosło". Pozostały
cukier mieszamy z
żółtkami na kogel -
mogel, a następnie stawiamy na małym palniku i delikatnie podgrzewamy, aż
cukier się całkiem się rozpuści.
Drożdże i
żółtka (najlepiej jeśli jedno i drugie jest lekko ciepłe) dodajemy do
mąki z zagniatamy ciasto, a następnie krótko je wyrabiamy (naprawdę krótko, wystarczy ok 5 minut) i odstawiamy żeby podwoiło swoją objętość.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich
cukier i
mąkę, a następnie całość delikatnie wstrząsamy (tak żeby
truskawki pokryły się
cukrem).Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki (ciasto jest bardzo elastyczne i fantastycznie się je formuje), rozciągamy je w płaskie placki, na środku każdego kładziemy porcję
truskawek i sklejamy jak pierogi, a następnie mocno rolujemy, tak by złączenie ciasta stało się niewidoczne. Formujemy kształt
bułki i układamy na blasze posypanej
mąką miejscem po sklejeniu do dołu. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg+dolna grzałka). Wystudzone
bułki możecie polać dowolnym lukrem.