Wykonanie
Dopiero wtorek, a ja już czuję, że ten tydzień jest koszmarny i to pod wieloma względami... i nawet przed chwilą zdenerwował mnie pewien telefon... Czy ja się nigdy nie nauczę, żeby łapać głęboki oddech i odkładać pewne sprawy na bok? No chyba już za późno... W związku z tym zaczynam myśleć o weekendzie, może - w przeciwieństwie do majówki - będzie w końcu pogoda... a sądząc po dzisiejszym pięknym słońcu jest taka szansa :-) dlatego
pora na
sałatkę... z grilla...SKŁADNIKI1 średnia
cukinia1 duża
cebula½
zielonej papryki2
pomidory2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprzCukinię i
cebulę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm, a następnie układamy na ruszcie grilla i krótko opiekamy – warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Następnie plastry kroimy na połówki.
Pomidory kroimy w cząstki,
paprykę w grubą kostkę.
Oliwę,
ocet i
przyprawy łączymy razem. Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i odstawiamy, aż
sałatka dokładnie wystygnie.