Wykonanie

Wczorajszy wieczór był bardzo
owocny - pomysł gonił pomysł :-) jeden z nich opisałam Wam poniżej :-) inne w najbliższych dniach... przeglądając zawartość lodówki wykombinowałam sobie jeden z pyszniejszych serników, jakie
jadłam :-) chociaż ja w ogóle lubię serniki :-) wręcz uwielbiam! zwłaszcza takie puszyste, delikatne i nie za słodkie... jak ten :-)A dzisiejszy dzień jest bardzo pozytywny :-) właściwie tak od wczesnych godzin przedpołudniowych :-) a jaki poniedziałek, taki podobno cały tydzień...SKŁADNIKINa masę
serową:500 g
serka wiejskiego500 g
serka mascarpone3
jajka250 g
chałwy waniliowej1
budyń waniliowy bez
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoNa spód:70 g
herbatników typu
petit beurre3 łyżki
sezamu50 g
masłaNa płytkę
sezamową:25 g
masła5 łyżek
cukru pudru5 łyżek
sezamu
Herbatniki bardzo drobno kruszymy (najlepiej jest je zmielić w maszynce), mieszamy z
sezamem, a następnie dodajemy
masło pokrojone w małe kawałki i całość dokładnie wyrabiamy. Nie oczekujcie, że powstanie jednolite ciasto - mieszanka będzie się rozpadać, ale to zupełni w niczym nie przeszkadza.
Serek wiejski wykładamy na sitko i odsączamy - najlepiej zostawcie
serek na sitku przez jakiś czas ponieważ im bardziej odcieknie, tym lepiej. Następnie przekładamy
ser do miski miksera, wbijamy całe
jajka, pokruszoną
chałwę i
mascarpone - miksujemy aż wszystkie składniki połączą się. Dosypujemy
budyń, wlewamy ekstrakt i jeszcze przez chwilę miksujemy (w tym czasie kulki
serka wiejskiego rozlecą się, a jeśli nawet jakieś zostaną to nie przejmujcie się - w pieczeniu i tak wszystko się wyrówna).
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy
cukier puder, a gdy zacznie brązowieć dosypujemy
sezam i chwilę smażymy - do czasu uzyskania złotego koloru. Wykładamy masę na papier do pieczenia i rozprowadzamy tworząc cienką warstwę. Zostawiamy do zastygnięcia.Tortownicę (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy mieszanką
herbatnikową, a na nią wykładamy masę
serową i wyrównujemy wierzch.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i na dno wstawiamy naczynie z
wodą, a po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i wstawiamy sernik. Wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ciasto przez 2 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia.Zastygniętą płytkę
sezamową łamiemy na małe kawałki i posypujemy nimi wierzch wystudzonego sernika. Podajemy schłodzony.Boski... mmm...
