Wykonanie
Powiem Wam, że ostatnio coraz częściej pojawiam się w mojej głowie hasło: "Świąteczne menu"... w prawdzie zostało jeszcze kilka tygodni, ale zleci to jak i cały ten rok... Tym bardziej, że mimo torby
leków i nakazu oszczędzania się, tempo końcówki roku raczej nie różni się od pozostałych miesięcy... a dziś wyznaczono mi termin ważnego dla mnie egzaminu - za trzy tygodnie... oj, dzieje się w tym roku, a zwłaszcza tej jesieni... ale jak to mówią "co nas nie zabije, to nas wzmocni" ;-) więc święta pod względem kulinarnym dobrze przemyśleć trzeba i przygotować je jak co roku... czyli najlepiej jak się da :-) A Wy jak to robicie w swoich domach - tradycyjnie każdy rok taki sam, czy poprzeczka coraz wyżej? Tak czy inaczej mam dla Was podpowiedź idealną :-) takie trochę dwa w jednym, bo i sernik i piernik ;-) a smaki te wyjątkowo dobrze się przenikają... do tego lekka konsystencja ciasta... wszystko to powoduje, że sernik znika w sekundzie...SKŁADNIKI500 g
sera mascarpone3
serki wiejskie (po 200 g każdy)3
jajka1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
przyprawy do pierników1
budyń waniliowy (bez
cukru)Na spód:100 g podłużnych
biszkoptów50 g
masła2 łyżki płynnego
miodudodatkowo:
cukier puder do posypania
Serki wiejskie przekładamy na sitko i odsączamy. Następnie przekładamy do miski miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez chwilę aż dokładnie się połączą.
Biszkopty rozkruszamy (ja zmiksowałam je blenderem), dodajemy
masło (w małych kawałkach),
miód i wyrabiamy jednolitą masę.Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyklejamy masą
biszkoptową, a następnie wlewamy na nią masę
serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę (termoobieg + dolna grzałka). Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na całą noc by tam powoli stygło(w zamkniętym), a rano wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem (raczej nie wcześniej, bo będzie się rozpuszczał na powierzchni sernika).Przepyszny...
