Wykonanie

Rano gęsty śnieg ograniczał widoczność... jechałam dziś do pracy i jechałam... za to gdy wracałam lał deszcz... a najgorsze, że na rano pewnie to wszystko zamarznie... dość mam już tej zimy, a tu jeszcze przed chwilą na tvn mówią, że jak jest zima to ludzie wydają więcej pieniędzy... też mi odkrywcy - doskonale zdaję sobie z tego sprawę za każdym razem gdy otwieram portfel przy
kasie ;-) ale czy ja
mogę być uznana za grupę reprezentatywną dla populacji? Na całe szczęście nie!!! :-) Za to prowadząc mocno uproszczone wnioskowanie z telewizyjnej statystyki - lato powinno przynieść oszczędności ;-) Kolejny raz wygodna ideologia ;-) :-) ;-) :-)SKŁADNIKICiasto:1/2 porcji kruchego ciasta z tego przepisu (KLIK)
Ser:1 kg
sera białego6
żółtek200 g
cukru2 budynie
śmietankowe (bez
cukru)3 szklanki
mleka4 łyżki
oleju2
cukry waniliowekilka kropel
aromatu cytrynowego i
pomarańczowegoPiana:6
białek6 łyżek
cukru200 g
wiórków kokosowychZagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy
ciastem dno i boki.
Ser mielimy minimum dwa
razy w maszynce (ewentualnie możecie użyć gotowego
sera z wiaderka, ja też tak czasem robię i wychodzi rewelacyjnie).
Ser,
cukier,
żółtka i
cukry waniliowe miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Budynie rozrabiamy z
mlekiem i małymi porcjami dolewamy do masy serowej. Na koniec dolewamy
olej i aromaty. Wszystko miksujemy jeszcze przez chwilę, a następnie wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut (termoobieg i dolna grzałka).W tym czasie ubijamy
białka z
cukrem na sztywną pianę, na koniec dodajemy wiórka i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na upieczony
ser i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut.Fantastyczny!!!

P.S.Masa serowa jest bardzo rzadka, za to po upieczeniu sernik jest delikatny,
śmietankowy, rozpływający się w ustach.... poezja...