Wykonanie

I kolejny dzień zwolnienia za mną... Dobrze, że moja córcia zdrowieje z dnia na dzień :-) a ja w
między czasie -
między zabawą z nią a domowymi obowiązkami - układam menu na święta (tak, już to robię) i planuję co przygotować na sobotnie rodzinne spotkanie, w którym
będę miała częściowo swój udział kulinarny ;-) A co sądzicie o tym?SKŁADNIKIok. 400 g
fileta z kurczakaok. 400 g
schabusól,
pieprz,
majeranek2
listki laurowe2
ziela angielskiemasłoSchab kroimy na 5 - 6 plastrów, rozbijamy i posypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem; na tyle samo kawałków kroimy fileta. Na każdym plastrze
schabu kładziemy kawałek fileta i zwijamy roladkę, następnie spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy
masło, układamy
mięso i obsmażamy z każdej strony. Gdy będzie zrumienione dolewamy
wodę - tak do połowy wysokości roladek, dokładamy listki i ziele i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Wodę wlewamy delikatnie po ściankach patelni, w ten sposób nie obniżymy temperatury w jakiej przygotowywane jest
mięso. Gotowe roladki zdejmujemy z patelni i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Pozostały na patelni płyn uzupełniamy
wodę do pożądanej ilości (ale nie rozcieńczajcie go nadmiernie, żeby nie stracił smaku), i zagęszczamy mieszaniną
wody i
mąki, doprawiamy
solą i
pieprzem.

Tak przygotowane
mięso najlepiej komponuje się z
ziemniakami i surówką lub ze świeżym
pieczywem. Pycha...P.S.Na zdjęciu
mięso po zdjęciu z patelni w oczekiwaniu na sos ;-)