Wykonanie
Tak sobie myślę, że skoro dwa dni temu był światowy dzień pizzy to może ktoś miałby jeszcze ochotę na nią? Szybka i łatwa w wykonaniu, nie potrzebuje wyrastać, a ciasto jest takie w sam raz ;-) ani bardzo cienkie, ani bardzo grube ;-) nakombinowałam się swego czasu żeby mi wyszło właśnie takie i udało się - procedura była modyfikowana, aż wyszło fantastycznie puszyste :-) i już od dawna trzymam się tej wersji, bo mnie nie zawiodła :-)SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody3 łyżki
oliwy z oliwek25 g
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
ziół prowansalskichNa farsz:250 g
pieczarek200 g
szynki1
papryka czerwona300 g
sera żółtego2 łyżki
masła lub
oliwy z oliwekketchup (pikantny lub łagodny w zależności od upodobań)
Mąkę,
sól i
zioła mieszamy razem.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do
mąki, dodajemy
oliwę i zagniatamy gładkie ciasto - powinno być miękkie i łatwo się odkształcać. Odstawiamy na 25 minut.
Pieczarki i
szynkę kroimy w cienkie paski,
paprykę w półplasterki,
ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy
pieczarki, podsmażamy aż zmniejszą objętość o ok. połowę, a następnie odsączamy z soku.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (wtedy nie trzeba posypywać jej
mąką, jeśli pieczecie bez wyłożenia musicie posypać blachę obficie
mąką - inaczej pizza przywrze i będzie ją trudno zdjąć), kładziemy ciasto i rozwałkowujemy je, a następnie smarujemy całą powierzchnię
ketchupem (ja robię to pędzelkiem). Teraz sypiemy
ser i układamy warstwami:
pieczarki,
szynkę,
paprykę i jeszcze raz
ser. Jeśli lubicie możecie posypać po wierzchu
ziołami. Pizzę pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni.P.S.Ja z tej porcji robię pizzę na dużej blasze, takiej jaka jest w każdym, a przynajmniej w większości piekarników. Ciasto można też podzielić na małe porcie i zrobić mini pizze (na poniższym zdjęciu z 1/2 porcji, zamiast
szynki -
kabanos).
Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca - dzięki temu ciasto będzie elastyczne, zimna spowoduje, że będzie twarde i będzie się trudno wałkowało.Jeśli dacie
pieczarki niepodsmażone musicie liczyć się z ryzykiem, ze puszczą one sok podczas pieczenia i wtedy ciasto podmoknie.