Wykonanie

Dziś poniedziałek - dzień zupy pomidorowej:) chociaż niektórzy ugotują ją pewnie dopiero jutro. Pomidorowa to ulubiona zupa mojej córeczki, zjada jej naprawdę ogromne ilości i nieważne z jakiego przepisu powstała, liczy się tylko żeby była z
makaronem. Mnie nie robi większej różnicy z czym jest podana, chociaż ta wersja chyba jednak bardziej pasuje do
makaronu...SKŁADNIKI1 puszka (400 g)
pomidorów w
soku pomidorowym200 ml
wody800 ml rosołu (lub dowolnego
bulionu)125 g
sera mascarponesól,
pieprz i
cukier do smaku
Pomidory (całą zawartość puszki) i
wodę wlewamy do garnka i gotujemy ok. 10 minut, a następnie bardzo dokładnie miksujemy blenderem i dolewamy rosół. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 - 15 minut.
Serek przekładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek zupy i rozprowadzamy razem, aż uzyskamy jednolitą, płynną substancję (ja miksuję blenderem - jest szybko i dokładnie). Teraz wlewamy do gotującej się całości, ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy już tym razem. Na koniec dodajemy
przyprawy - nie obawiajcie się
cukru, ja do tej ilości dodaję ok. 1/2 łyżeczki, a efekt jest rewelacyjny! Możecie też dodać
bazylię - ja preferuję świeże listki, ale ta suszona też się sprawdza:)

Aksamitnie gładka, rewelacyjna... Zachęcam i polecam:)