Wykonanie

Bardzo lubię gdy otaczającym mnie osobom smakuje to co przygotuję... Jaszcze bardziej lubię gdy po spotkaniu nie zostaje nawet okruszek :-) to ciasto przygotowałam ostatnio dla mojej kuzynki inspirując się tradycyjną wuzetką - delikatnie zmodyfikowałam stary przepis, a ponieważ ciasto to dawno już nie pojawiało się na naszych spotkaniach, to okazało się prawdziwym
hitem! Nawet mój tata, który nie lubi
bitej śmietany poprosił o dokładkę... to wystarczająca rekomendacja - nic dodać, nic ująć...SKŁADNIKINa ciasto:6
jajek150 g
cukru110 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao40 g
masłaNa warstwę
wiśniową :500 g wydrylowanych
wiśni (mogą być mrożone)500 ml
wody2
galaretki wiśnioweNa białą masę:1 l
śmietanki 36%4 łyżeczki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynywoda (do rozpuszczenia
żelatyny, niewielka ilość)Do nasączenia:150 ml przegotowanej zimnej
wody100 ml
soku wiśniowego100 ml
wiśniówki lub 70 ml
spirytusuDo dekoracji:50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiejBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając
cukier. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i delikatnie mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę mieszamy z
kakao i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec cienkim strumieniem dolewamy
masło, nie przerywając mieszania. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Najlepszy efekt osiągniecie wtedy gdy pianę będziecie ubijać na najwyższych obrotach miksera, a wszystkie pozostałe składniki wmieszacie na najniższych lub po prostu zrobicie to łyżką. WAŻNE: mieszamy cały czas w jedną stronę - brzmi jak zaklęcie, ale to kluczowe działanie. Do piekarnika możecie zajrzeć najwcześniej po 30 minutach, inaczej ryzykujecie, że ciasto opadnie.
Wiśnie zalewamy
wodą i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Zanim dodacie
galaretki sprawdźcie czy macie 1 litr tego kompotu, jeśli brakuje - dolejcie gorącej
wody tyle, by uzyskać właśnie taką objętość.Następnie dodajemy
galaretki i dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy (żeby nie porozrywać
wiśni). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej żeby
galaretka zaczęła tężeć.
Śmietanę mieszamy z
cukrem i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, na koniec dodajemy ostudzoną
żelatynę, rozmieszaną w minimalnej ilości
wody (jeśli będzie jej dużo,
śmietana opadnie, a
woda oddzieli się - tzn. masa nie uda się).Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Czekolady kruszymy i rozpuszczamy - można podlać 1 łyżką
wody, ale nie więcej, bo
czekolada nie zastygnie. (Dekoracja z
czekolady w zakładce DEKORACJE)

Wystudzone ciasto nasączamy przygotowanym ponczem, rozprowadzamy tężejącą
galaretkę, a na niej masę
śmietanową. Wierzch dekorujemy
czekoladą. Ciasto powinno przed spożyciem postać 3-4 godziny w lodówce, dzięki temu warstwy zespolą się ze sobą.P.S.Z tych proporcji przygotowałam ciasto w dużej prostokątnej blaszce.