Wykonanie
Po długiej nieobecności przedstawiam Wam pracochłonne, ale przepyszne rożki
drożdżowe z
budyniem w
polewie czekoladowej. Po prostu palce lizać! Aż szkoda czasu na zbędny wstęp, przejdźmy od razu do sedna :) Przepis zaczerpnięty z książki "
Ciastka i
ciasteczka" wydawnictwa Olimp Media.Składniki:500g
mąki pszennej100g
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka40g świeżych
drożdży2
żółtka2 łyżki płynnego
miodu1/2 łyżeczki
solinadzienie:40g proszku budyniu
waniliowego lub
śmietankowego400ml
mlekapolewa:1 tabliczka
czekolady gorzkiej2 - 3 łyżki
mlekaWykonanie:
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać 2 łyżki
mąki i jedną łyżeczkę
miodu, lekko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.Do rozczynu dodać
mąkę,
sól, resztę
miodu i
żółtka. Zagniatając składniki stopniowo dodawać wystudzone i roztopione
masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.Ugotować
budyń na
mleku. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (ok. 9x9cm). Na każdy nałożyć porcję budyniu, złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st (góra-dół). Wyjąć i wystudzić.Przyrządzić polewę poprzez roztopienie
czekolady w kąpieli
wodnej, dodanie
mleka i wymieszania do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekorować
ciastka. Można również posypać
orzechami.



W dzisiejszym pieczeniu pomagała mi zdolna
młoda kucharka ;-) Bez niej
ciastka nie wyszłyby takie pyszne!


Smacznego! :-)