ßßß Cookit - przepis na Rożki z budyniem

Rożki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności przedstawiam Wam pracochłonne, ale przepyszne rożki drożdżowe z budyniem w polewie czekoladowej. Po prostu palce lizać! Aż szkoda czasu na zbędny wstęp, przejdźmy od razu do sedna :) Przepis zaczerpnięty z książki "Ciastka i ciasteczka" wydawnictwa Olimp Media.
Składniki:
500g mąki pszennej
100g masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
40g proszku budyniu waniliowego lub śmietankowego
400ml mleka
polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 - 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i jedną łyżeczkę miodu, lekko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę miodu i żółtka. Zagniatając składniki stopniowo dodawać wystudzone i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Ugotować budyń na mleku. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (ok. 9x9cm). Na każdy nałożyć porcję budyniu, złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st (góra-dół). Wyjąć i wystudzić.
Przyrządzić polewę poprzez roztopienie czekolady w kąpieli wodnej, dodanie mleka i wymieszania do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekorować ciastka. Można również posypać orzechami.
W dzisiejszym pieczeniu pomagała mi zdolna młoda kucharka ;-) Bez niej ciastka nie wyszłyby takie pyszne!
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/03/rozki-z-budyniem.html