ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatnich zakupów w jednym z supermarketów osiągnęłam apogeum złości przy stoisku wędliniarskim. Na każdym "wyrobie" znajdowała się cała lista dodatków, których moim zdaniem nie powinny się tam znajdować. Szynki, pieczenie, pasztety, są wręcz napompowane chemią w postaci konserwantów, stabilizatorów i całej armii innych okropnych substancji, które zabijają smak prawdziwego mięsa. W tej swojej złości kupiłam kilogram pięknej karkówki (z nadzieją, że tam jest tylko mięso) i postanowiłam zrobić z niej pieczeń :)
Składniki:
1kg karkówki (pieczeń)
przyprawy: sól, majeranek, papryka słodka
czosnek, oregano
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
Umyte mięso należy dokładnie umyć a następnie wetrzeć w nie przyprawy, ponakłuwać ostrym nożem a w powstałe dziurki wcisnąć kawałki czosnku . Posmarować oliwą i włożyć do szklanego naczynia. Marynować w lodówce przez co najmniej 12h. Karkówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st (górna i dolna grzałka) pod przykryciem. Po godzinie, ponakłuwać nożem raz jeszcze w kilku miejscach i piec dalsze 45-60 minut.
Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, schować do lodówki na noc. Następnie kroić w plastry i wcinać z chlebkiem, masełkiem i musztardą! ;)
Następnym razem spróbuję zrobić to w bardziej profesjonalny sposób, stosując odpowiedni czas peklowania oraz mieszankę przypraw. Ale jak na pierwszy raz smak pieczeni wyszedł rewelacyjny więc mogę polecić każdemu mięsożercy! :)
Smacznego! :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/11/pieczen-z-karkowki.html