Wykonanie
Lubię danie typowe dla kuchni polskiej "podrasować" i dodać egzotycznych składników. W taki oto sposób z klasycznej pomidorówki zrobiłam aromatyczny krem z
pomidorów z dodatkiem świeżych
ziół i
suszonych pomidorów. Wisienką na torcie okazały się tutaj
krewetki. Jest to dodatek fakultatywny, ale uwierzcie mi, że wspaniale zmienia smak zupy. Dodatkowo prosty przepis zamieniamy w wyszukane danie.

Składniki (4 porcje)8 - 16 świeżych
krewetek,0,5 l
bulionu warzywnego,4 średnie
pomidory (dobrze sprawdzą się
malinowe),8 - 10 połówek
suszonych pomidorów w
oliwie,ząbek
czosnku,1 mała
cebula,świeża
bazylia i
tymianek,
sól,
pieprz.WykonanieŁyżkę
oliwy spod pomidorów wlewamy na patelnie i smażymy na niej drobno posiekaną
cebulę. Następnie dodajmy drobno posiekany
czosnek i
zioła (ja wzięłam garść
bazylii i trzy gałązki
tymianku). Po ok. 3 minutach na patelnie dodatkowo dorzucamy pokrojone
suszone pomidory i
krewetki. Całość dusimy 5-7 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy.Kiedy
krewetki są już gotowe wyciągamy je z patelni i odkładamy na osobny talerz. Do pozostałych na patelni składników dodajemy świeże
pomidory pokrojone w kostkę (uprzednio parzymy je i obieramy ze skórki). Smażymy około 5 minut. W międzyczasie obieramy
krewetki ze skorupek i przykrywamy je, żeby utrzymały ciepło.Składniki z patelni przelewamy do kielicha blendera, dodajemy
bulion i całość blendujemy. Nasz krem przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Każdą porcję zupy podajemy z
krewetkami, w zależności od upodobań od 2 do 4
krewetek. Ja rysuję jeszcze kleksy
naturalnym jogurtem. Zupa jest aromatyczna - cała pachnie
ziołami, ale bardzo wyraźnie wyczuwa się smak
krewetek. Aż mi ślinka cieknie:)




