Wykonanie
Dzisiaj miałam ogromną ochotę na gofry, więc postanowiłam poszukać trochę innego przepisu, niż ten z którego zawsze korzystam. Przeszukałam internet i znalazłam :) Dużo osób je zachwalało więc też postanowiłam je wypróbować, chociaż jak dla mnie nic nie dorówna gofrom mojej mamci o ! ;) A przepis znalazłam u ajry na wielkiezarcie.pl, oczywiście jak zawsze trochę zrobiłam zamieszanie w przepisie, bo lubię dodać coś od siebie :)Składniki (dla mnie wyszło 16 sztuk):4
jajka2,5 szkl
mąki1,5 szkl
mleka1/4 szkl
oleju1/3 szkl
cukru1
budyń śmietankowy lub
waniliowykilka kropli
aromatu waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.Do
żółtek dodajemy resztę składników :
mąkę,
mleko,
olej,
cukier,
budyń, aromat i
proszek do pieczenia. Połączyć mikserem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.Ubite
białka dodajemy do masy i dokładnie mieszamy je łyżką (!)Tak przygotowaną masę wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę.Upieczone jemy z
bitą śmietaną,
dżemem,
owocami itp - w zależności od nas ;)

Smacznego ! ;)