ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

nazwa

Wykonanie

Pasta jajeczna
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 marca 2014 r. Bardzo lubię tradycyjne kanapki z serem, czy wędliną, ale czasem organizm domaga się czegoś innego. On chce różnorodności, którą powinien charakteryzować się nasz jadłospis. Dobrze jest, aby dzień po dniu nasze menu, choć w małym stopniu było inne. Chcąc je zróżnicować uciekam się do past, czy smarowideł, które są łatwe i szybkie do
przygotowania i można je wykonać z resztek znajdujących się w lodówce. Cenię takie potrawy, bo tu jest czas na improwizację i możliwość kuchennych eksperymentów, możemy wzbogacać ich smak ulubionymi przyprawami lub świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Pastę jajeczną przygotowałam z dodatkiem serka mascarpone, który nadał jej fantastyczną kremową konsystencję i ciekawy smak. Częścią pasty posmarowałam świeże pełnoziarniste pieczywo z masłem, uzyskując pyszny sandwicz. Pozostałością wypełniłam ugotowane białka jaj, które przed podaniem podgrzałam na maśle klarowanym. W ten sposób uzyskałam ekstremum smaku. Gorąco polecam ;-)
Pasta jajeczna Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 marca . Śmietankowa pasta jajeczna! Każda z nas chciałaby, aby codzienne śniadanie było wyjątkowe. To wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy kilka jajek i odrobina wyobraźni...
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 8 min (od zagotowania wody)Łączny czas: 18 min Liczba porcji: 4
Składniki:
Przepis zaadaptowany od Pani Asi, zmieniony:-)
jajka : 4 (jeśli zamierza my faszerować + dodatkowo 2)
ser mascarpone : 2 pełne łyżki
sok z cytryny (niekoniecznie): 2 łyżeczki
sól morska : do smaku
dodatki: chleb pełnoziarnisty : kilka kromek świeżo
zmielony czarny pieprz : do smaku
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki : 1 łyżka
słodka papryka w proszku : szczypta
szafran roztarty w moździerzu : mała szczypta
dekoracja: kiełki : wedle uznania
Przygotowanie:
Pasta jajeczna z mascarpone: jajka gotuję na twardo (7-8 minut od zagotowania wody) kroję w kosteczkę,dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam ser mascarpone rozcieram z sokiem z cytryny i łączę z jajkami pastą smaruję pieczywo z masłem przechowuję w lodówce
Jajka faszerowane pastą: wszystkie 6 jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram żółtko oraz część białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa białka
wydrążone jajka siekam, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam
serek mascarpone rozcieram sokiem z cytryny i łączę z jajkami
farsz nakładam w wydrążone białka i posypuję czerwoną papryką w proszku
można udekorować kiełkami
przed podaniem jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z pieczywem w innej wersji pastę z jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu szafranem
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/03/pasta-jajeczna.html