Wykonanie
Pasta jajeczna
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 marca 2014 r. Bardzo lubię tradycyjne kanapki z
serem, czy
wędliną, ale czasem organizm domaga się czegoś innego. On chce różnorodności, którą powinien charakteryzować się nasz jadłospis. Dobrze jest, aby dzień po dniu nasze menu, choć w małym stopniu było inne. Chcąc je zróżnicować uciekam się do past, czy smarowideł, które są łatwe i szybkie doprzygotowania i można je wykonać z resztek znajdujących się w lodówce. Cenię takie potrawy, bo tu jest czas na improwizację i możliwość kuchennych eksperymentów, możemy wzbogacać ich smak ulubionymi
przyprawami lub świeżymi drobno posiekanymi
ziołami.
Pastę jajeczną przygotowałam z dodatkiem
serka mascarpone, który nadał jej fantastyczną kremową konsystencję i ciekawy smak. Częścią pasty posmarowałam świeże
pełnoziarniste pieczywo z
masłem, uzyskując pyszny sandwicz. Pozostałością wypełniłam ugotowane
białka jaj, które przed podaniem podgrzałam na
maśle klarowanym. W ten sposób uzyskałam ekstremum smaku. Gorąco polecam ;-)
Pasta jajeczna Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 15 marca . Śmietankowa
pasta jajeczna! Każda z nas chciałaby, aby codzienne śniadanie było wyjątkowe. To wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy kilka
jajek i odrobina wyobraźni...Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 8 min (od zagotowania
wody)Łączny czas: 18 min Liczba porcji: 4Składniki:Przepis zaadaptowany od Pani Asi, zmieniony:-)
jajka : 4 (jeśli zamierza my faszerować + dodatkowo 2)
ser mascarpone : 2 pełne łyżki
sok z cytryny (niekoniecznie): 2 łyżeczki
sól morska : do smakudodatki:
chleb pełnoziarnisty : kilka kromek świeżozmielony
czarny pieprz : do smakuposiekany
szczypiorek lub
natka pietruszki : 1 łyżka
słodka papryka w proszku : szczypta
szafran roztarty w moździerzu : mała szczyptadekoracja:
kiełki : wedle uznaniaPrzygotowanie:
Pasta jajeczna z
mascarpone:
jajka gotuję na twardo (7-8 minut od zagotowania
wody) kroję w kosteczkę,dodaję posiekaną
natkę pietruszki, doprawiam
solą morską, świeżo zmielonym
pieprzem i mieszam
ser mascarpone rozcieram z
sokiem z cytryny i łączę z
jajkami pastą smaruję
pieczywo z
masłem przechowuję w lodówce
Jajka faszerowane pastą: wszystkie 6
jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram
żółtko oraz część
białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa
białkawydrążone
jajka siekam, dodaję pokrojoną
natkę pietruszki, doprawiam
solą morską, świeżo zmielonym
pieprzem i mieszam
serek mascarpone rozcieram
sokiem z cytryny i łączę z
jajkamifarsz nakładam w wydrążone
białka i posypuję
czerwoną papryką w proszkumożna udekorować
kiełkamiprzed podaniem
jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na
maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z
pieczywem w innej wersji pastę z
jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu
szafranem

Smacznego!