ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 marca 2014 r. Bardzo lubię tradycyjne kanapki z serem, czy wędliną, ale czasem organizm domaga się czegoś innego. On chce różnorodności, którą powinien charakteryzować się nasz jadłospis. Dobrze jest, aby dzień po dniu nasze menu, choć w małym stopniu było inne. Chcąc je zróżnicować uciekam się do past, czy smarowideł, które są łatwe i szybkie doprzygotowania i można je wykonać z resztek znajdujących się w lodówce. Cenię takie potrawy, bo tu jest czas na improwizację i możliwość kuchennych eksperymentów, możemy wzbogacać ich smak ulubionymi przyprawami lub świeżymi drobno posiekanymi ziołami. Pastę jajeczną przygotowałam z dodatkiem serka mascarpone, który nadał jej fantastyczną kremową konsystencję i ciekawy smak. Częścią pasty posmarowałam świeże pełnoziarniste pieczywo z masłem, uzyskując pyszny sandwicz. Pozostałością wypełniłam ugotowane białka jaj, które przed podaniem podgrzałam na maśle klarowanym. W ten sposób uzyskałam ekstremum smaku. Gorąco polecam ;-)Pasta jajeczna Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 marca . Śmietankowa pasta jajeczna! Każda z nas chciałaby, aby codzienne śniadanie było wyjątkowe. To wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy kilka jajek i odrobina wyobraźni...Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 8 min (od zagotowania wody)Łączny czas: 18 min Liczba porcji: 4Składniki:Przepis zaadaptowany od Pani Asi, zmieniony:-)jajka : 4 (jeśli zamierza my faszerować + dodatkowo 2)ser mascarpone : 2 pełne łyżkisok z cytryny (niekoniecznie): 2 łyżeczkisól morska : do smakudodatki: chleb pełnoziarnisty : kilka kromek świeżozmielony czarny pieprz : do smakuposiekany szczypiorek lub natka pietruszki : 1 łyżkasłodka papryka w proszku : szczyptaszafran roztarty w moździerzu : mała szczyptadekoracja: kiełki : wedle uznaniaPrzygotowanie:Pasta jajeczna z mascarpone: jajka gotuję na twardo (7-8 minut od zagotowania wody) kroję w kosteczkę,dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszam ser mascarpone rozcieram z sokiem z cytryny i łączę z jajkami pastą smaruję pieczywo z masłem przechowuję w lodówceJajka faszerowane pastą: wszystkie 6 jajek gotuję na twardo kroję na połówki i łyżeczką wybieram żółtko oraz część białka tak, aby pozostała około 1/2 cm warstwa białkawydrążone jajka siekam, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamserek mascarpone rozcieram sokiem z cytryny i łączę z jajkamifarsz nakładam w wydrążone białka i posypuję czerwoną papryką w proszkumożna udekorować kiełkamiprzed podaniem jajka wrzucam na patelnię i podgrzewam na maśle klarowanym (pastą w kierunku patelni) podaję z pieczywem w innej wersji pastę z jajek można wymieszać z roztartym w moździerzu szafranem
Smacznego!