Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 18 lutego 2014 r.
Mięso z kurczaka zawiera duże ilości
białka i małe ilości tłuszczu, dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.
Mięso to jest lekkostrawne, a jego doskonałe walory smakowe skłoniły mnie do przygotowania udek w glazurze
miodowo-musztardowej.
Miód i
musztarda to smaki z dwóch odległychbiegunów, nigdy bym nie pomyślała, że ich melanż może stworzyć taki smak. Udka zamarynowane w "egzotycznej" glazurze, a później grillowane, są aromatyczne, mięciutkie w środku i mają zalotną chrupiącą skórkę, zdobioną ziarnami
gorczycy. Takie
mięso rozpływa się w ustach, a dodatek
ryżu, czy
kuskusu polany powstałym sosem i
fasoli szparagowej czyni danie doskonałym :-)Udka w glazurze
miodowo-musztardowejAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 17 lutego .Ostra
musztarda przełamana
słodyczą miodu, to pomysł na świetne urozmaicenie
kurczaka :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 2 godz. i 50 minSkładniki:Przepis pochodzi z książki: Mustard$Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks$Spencer
udka kurczaka : 8
natka pietruszki : do posypania
kuskus : wedle uznaniaGlazura:płynny
miód : 1/2 szklanki
musztarda Dijon : 4 łyżki
musztarda francuska, gruboziarnista : 4 łyżki
biały ocet winny : 4 łyżki
olej słonecznikowy : 2 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:
ostrym nożem nacinam każde udko, tworząc trzy równoległe rozcięciawkładam je do dużego niemetalowego naczyniamieszam wszystkie składniki glazury, doprawiam
solą i
pieprzem smaruję nią dokładnie udka, wyciskam dłońmi przykrywam naczynie folią i wstawiam do lodówki na około 2 godzinyrozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy 2), do 220 stopniwyjmuję udka z marynaty i układam je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, resztę marynaty zachowuję w miscewkładam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekę często przewracając oraz polewając pozostałą marynatę, przez około 50 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące (czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba pilnować, a najlepiej wyposażyć się w termometr do mierzenia
mięsa - gdy uda osiągną temperaturę 175oC - są gotowe)wykładam udka na talerz, posypuję posiekaną
natką pietruszki, pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polewam
kuskus do tego serwuję czerwone
wytrawne wino i gotowe !


Smacznego!!!