ßßß Cookit - przepis na Udka w glazurze miodowo-musztardowej

Udka w glazurze miodowo-musztardowej

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lutego 2014 r. Mięso z kurczaka zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Mięso to jest lekkostrawne, a jego doskonałe walory smakowe skłoniły mnie do przygotowania udek w glazurze miodowo-musztardowej. Miód i musztarda to smaki z dwóch odległych
biegunów, nigdy bym nie pomyślała, że ich melanż może stworzyć taki smak. Udka zamarynowane w "egzotycznej" glazurze, a później grillowane, są aromatyczne, mięciutkie w środku i mają zalotną chrupiącą skórkę, zdobioną ziarnami gorczycy. Takie mięso rozpływa się w ustach, a dodatek ryżu, czy kuskusu polany powstałym sosem i fasoli szparagowej czyni danie doskonałym :-)
Udka w glazurze miodowo-musztardowej
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lutego .
Ostra musztarda przełamana słodyczą miodu, to pomysł na świetne urozmaicenie kurczaka :-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 2 godz. i 50 min
Składniki:
Przepis pochodzi z książki: Mustard$Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks$Spencer
udka kurczaka : 8
natka pietruszki : do posypania
kuskus : wedle uznania
Glazura:
płynny miód : 1/2 szklanki
musztarda Dijon : 4 łyżki
musztarda francuska, gruboziarnista : 4 łyżki
biały ocet winny : 4 łyżki
olej słonecznikowy : 2 łyżki
sól morska : do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
ostrym nożem nacinam każde udko, tworząc trzy równoległe rozcięcia
wkładam je do dużego niemetalowego naczynia
mieszam wszystkie składniki glazury, doprawiam solą i pieprzem smaruję nią dokładnie udka, wyciskam dłońmi przykrywam naczynie folią i wstawiam do lodówki na około 2 godziny
rozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy 2), do 220 stopni
wyjmuję udka z marynaty i układam je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, resztę marynaty zachowuję w misce
wkładam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekę często przewracając oraz polewając pozostałą marynatę, przez około 50 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące (czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba pilnować, a najlepiej wyposażyć się w termometr do mierzenia mięsa - gdy uda osiągną temperaturę 175oC - są gotowe)
wykładam udka na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki, pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polewam kuskus do tego serwuję czerwone wytrawne wino i gotowe !
Smacznego!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/udka-w-glazurze-miodowo-musztardowej.html