ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lutego 2014 r. Mięso z kurczaka zawiera duże ilości białka i małe ilości tłuszczu, dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy. Mięso to jest lekkostrawne, a jego doskonałe walory smakowe skłoniły mnie do przygotowania udek w glazurze miodowo-musztardowej. Miód i musztarda to smaki z dwóch odległychbiegunów, nigdy bym nie pomyślała, że ich melanż może stworzyć taki smak. Udka zamarynowane w "egzotycznej" glazurze, a później grillowane, są aromatyczne, mięciutkie w środku i mają zalotną chrupiącą skórkę, zdobioną ziarnami gorczycy. Takie mięso rozpływa się w ustach, a dodatek ryżu, czy kuskusu polany powstałym sosem i fasoli szparagowej czyni danie doskonałym :-)Udka w glazurze miodowo-musztardowejAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lutego .Ostra musztarda przełamana słodyczą miodu, to pomysł na świetne urozmaicenie kurczaka :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 2 godz. i 50 minSkładniki:Przepis pochodzi z książki: Mustard$Honey Drumsticks, Easy Chicken, Marks$Spencerudka kurczaka : 8natka pietruszki : do posypaniakuskus : wedle uznaniaGlazura:płynny miód : 1/2 szklankimusztarda Dijon : 4 łyżkimusztarda francuska, gruboziarnista : 4 łyżkibiały ocet winny : 4 łyżkiolej słonecznikowy : 2 łyżkisól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:ostrym nożem nacinam każde udko, tworząc trzy równoległe rozcięciawkładam je do dużego niemetalowego naczyniamieszam wszystkie składniki glazury, doprawiam solą i pieprzem smaruję nią dokładnie udka, wyciskam dłońmi przykrywam naczynie folią i wstawiam do lodówki na około 2 godzinyrozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy 2), do 220 stopniwyjmuję udka z marynaty i układam je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, resztę marynaty zachowuję w miscewkładam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekę często przewracając oraz polewając pozostałą marynatę, przez około 50 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące (czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba pilnować, a najlepiej wyposażyć się w termometr do mierzenia mięsa - gdy uda osiągną temperaturę 175oC - są gotowe)wykładam udka na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki, pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polewam kuskus do tego serwuję czerwone wytrawne wino i gotowe !
Smacznego!!!