Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 17 lutego 2014 r. Na początku mamy zderzenie sosu ze
śledziami, dlatego trzeba im dać czas na przegryzienie się smaków. Są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po dwóch dniach. W tej odsłonie przygotowałam je kilkukrotnie i przyznam, że za pierwszym razem kupiłam
śledzie marynowane, zamiast solonych. Nie zróbcie tego błędu, koniecznie muszą być solone, najlepsze są
filety śledziowe a'la
Matjas, wymoczone przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w wodzie lub wodzie z
mlekiem. W tej potrawie, zresztą jak w każdej ważne są składniki i czas, jeśli te parametry są zachowane, sukces kulinarny gwarantowany :-)
Śledzie w
sosie musztardowymAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego .Wyborne
śledzie w
sosie musztardowym! To jest pyszny sposób na przygotowanie tej wartościowej
ryby. Oceny: 4,7Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 minSkładniki:
filety śledziowe a'la
Matjas : 3 (ok. 200 g)Sos:kwaśna
śmietana : 2 łyżki
tymianek : na czubku noża
majonez : 2 łyżkiśrednio ostra
musztarda (użyłam sarepskiej, może być łagodna odmiana Dijon): 4 łyżeczkiłagodna
musztarda ziarnista : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:wszystkie składniki sosu dokładnie mieszampokrojone na kawałeczki
śledzie łączę z sosemszczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki
śledzie można jeść po kilku godzinach, ale gotowe są po ok. 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach :-)


Smacznego !!!