ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lutego 2014 r. Na początku mamy zderzenie sosu ze śledziami, dlatego trzeba im dać czas na przegryzienie się smaków. Są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po dwóch dniach. W tej odsłonie przygotowałam je kilkukrotnie i przyznam, że za pierwszym razem kupiłam śledzie marynowane, zamiast solonych. Nie zróbcie tego błędu, koniecznie muszą być solone, najlepsze są filety śledziowe a'la Matjas, wymoczone przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w wodzie lub wodzie zmlekiem. W tej potrawie, zresztą jak w każdej ważne są składniki i czas, jeśli te parametry są zachowane, sukces kulinarny gwarantowany :-)Śledzie w sosie musztardowymAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego .Wyborne śledzie w sosie musztardowym! To jest pyszny sposób na przygotowanie tej wartościowej ryby. Oceny: 4,7Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 minSkładniki:filety śledziowe a'la Matjas : 3 (ok. 200 g)Sos:kwaśna śmietana : 2 łyżkitymianek : na czubku nożamajonez : 2 łyżkiśrednio ostra musztarda (użyłam sarepskiej, może być łagodna odmiana Dijon): 4 łyżeczkiłagodna musztarda ziarnista : 2 łyżeczkiPrzygotowanie:wszystkie składniki sosu dokładnie mieszampokrojone na kawałeczki śledzie łączę z sosemszczelnie przykrywam i wstawiam do lodówkiśledzie można jeść po kilku godzinach, ale gotowe są po ok. 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach :-)
Smacznego !!!