ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 lutego 2014 r. Na początku mamy zderzenie sosu ze śledziami, dlatego trzeba im dać czas na przegryzienie się smaków. Są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po dwóch dniach. W tej odsłonie przygotowałam je kilkukrotnie i przyznam, że za pierwszym razem kupiłam śledzie marynowane, zamiast solonych. Nie zróbcie tego błędu, koniecznie muszą być solone, najlepsze są filety śledziowe a'la Matjas, wymoczone przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w wodzie lub wodzie z
mlekiem. W tej potrawie, zresztą jak w każdej ważne są składniki i czas, jeśli te parametry są zachowane, sukces kulinarny gwarantowany :-)
Śledzie w sosie musztardowym
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego .
Wyborne śledzie w sosie musztardowym! To jest pyszny sposób na przygotowanie tej wartościowej ryby. Oceny: 4,7
Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 min
Składniki:
filety śledziowe a'la Matjas : 3 (ok. 200 g)
Sos:
kwaśna śmietana : 2 łyżki
tymianek : na czubku noża
majonez : 2 łyżki
średnio ostra musztarda (użyłam sarepskiej, może być łagodna odmiana Dijon): 4 łyżeczki
łagodna musztarda ziarnista : 2 łyżeczki
Przygotowanie:
wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam
pokrojone na kawałeczki śledzie łączę z sosem
szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki
śledzie można jeść po kilku godzinach, ale gotowe są po ok. 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach :-)
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/sledzie-w-sosie-musztardowym.html