Wykonanie

Zdecydowanie pyszne
śledzie. W smacznym sosie
śmietanowo -
musztardowym . Tak prostym do zrobienia, że prościej już się nie da. Zasada jest taka:
śledzie pływają w sosie, a sos składa się z równej części
musztardy ziarnistej,
majonezu i
śmietany (używam 9%, ale można też użyć
jogurtu naturalnego). Niektórzy mawiają, że z szacunku do
śledzia należy podać dobrze schłodzoną czystą. Nie trzeba, ale można :)Składniki:6 solonych
filetów śledziowych -
matjasów (400g), można dać nawet 8 szt. (bo
sosu jest sporo)4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki) kwaśnej, gęstej
śmietany np. 9 lub 12% (można zastąpić
jogurtem)4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki)
majonezu4 łyżki (60 ml/1/4 szklanki)
musztardy ziarnistej np. francuskiej albo meksykańskiej (nieco ostrzejsza wersja, bardzo smaczna)opcjonalnie: 1 łyżka ostrej
musztardy dijonWykonanie:
Śledzie, najlepiej z
beczki, wymoczyć w zimnej wodzie aż do utraty słonego posmaku - zmieniając 2 lub 3
razy wodę. Trwa do kilka godzin,
śledzie można zostawić do wymoczenia na całą noc.
Śledzie osączyć, pokroić każdy z filetów na dwie części.Połączyć składniki sosu:
majonez,
śmietaną (albo
jogurt) i
musztardę. Do sosu włożyć
śledzie, dokładnie przemieszać, by sos oplótł dokładnie kawałki
ryby.Odstawić na lodówki. Jeść po 2 dobach. Tak, najlepiej tyle poczekać, bo wtedy stają się najlepsze.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb