ßßß Cookit - przepis na Ciasto toffi-wyśmienite

Ciasto toffi-wyśmienite

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 29 czerwca 2013 r.
Ciasto bez pieczenia, niezwykle delikatne, nie za słodkie o wyśmienitym smaku.
Nie sposób mu się oprzeć, koniecznie do wypróbowania.
Krakersy i herbatniki przekładane kremem budyniowym oraz kremem toffi, posypane startą czekoladą. Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.
Trzeba jednak pamiętać o jednym - koniecznie należy je przygotować z dość dużym wyprzedzeniem.
Tylko wtedy ciasteczkowe warstwy odpowiednio zmiękną i ciasto da się ładnie pokroić.
Inaczej klęska murowana...:-(
Jeśli chcemy je podać w niedzielne popołudnie najlepiej przygotowania rozpocząć już we środę, a najpóźniej w czwartek rano :-)
Ten przepis otrzymałam od znajomej.
Ciasto toffi-wyśmienite Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 czerwca .
Wyśmienite ciasto toffi!!!
To ciasto jest jak dobre wino im starsze, tym lepsze :-)
Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.....
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w 100 g: 290
Składniki:
herbatniki Petit Beurre : 5 opakowań
krakersy : 1 opakowanie
Masa budyniowa:
mąka krupczatka : 1 szklanka
cukier puder : 1/2 szklanki
żółtka : 4
mleko : 1 litr
masło : 1 kostka
Masa karmelowa:
kajmak : 1 puszka (510 g)
Masa śmietanowa:
ś mietana kremówka : 1/2 litra
cukier puder : 2 łyżki
śmietan-fix : 2 opakowania
Przygotowanie:
Masa budyniowa:
Masło gotuję z mlekiem.
Ucieram żółtka z cukrem i mąką.
Do utartej masy powoli wlewam gorące mleko (nie odwrotnie!!!), całość gotuję - musi zgęstnieć jak budyń.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijam z cukrem, aby się lepiej trzymała można dodać śmietan-fix.
Na prostokątną blachę o wymiarach 25*36 cm wykładam w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń, warstwę herbatników (przygniatam, żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.
Wierzch posypuję tartą czekoladą.
Smacznego !!!
Jeszcze raz kolejne warstwy ciasta:
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa toffi
krakersy
masa z bitej śmietany
tarta czekolada ( użyłam gorzkiej )
Serdeczności....
Bawcie się dobrze :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/06/ciasto-toffi-wysmienite.html