Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 29 czerwca 2013 r.Ciasto bez pieczenia, niezwykle delikatne, nie za słodkie o wyśmienitym smaku.Nie sposób mu się oprzeć, koniecznie do wypróbowania.
Krakersy i
herbatniki przekładane kremem budyniowym oraz kremem
toffi, posypane startą
czekoladą. Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.Trzeba jednak pamiętać o jednym - koniecznie należy je przygotować z dość dużym wyprzedzeniem.Tylko wtedy
ciasteczkowe warstwy odpowiednio zmiękną i ciasto da się ładnie pokroić.Inaczej klęska murowana...:-(Jeśli chcemy je podać w niedzielne popołudnie najlepiej przygotowania rozpocząć już we środę, a najpóźniej w czwartek rano :-)Ten przepis otrzymałam od znajomej.Ciasto
toffi-wyśmienite Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 czerwca .Wyśmienite ciasto
toffi!!!To ciasto jest jak dobre
wino im starsze, tym lepsze :-)Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.....Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz.Łączny czas: 1 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 290Składniki:
herbatniki Petit Beurre : 5 opakowań
krakersy : 1 opakowanieMasa budyniowa:
mąka krupczatka : 1 szklanka
cukier puder : 1/2 szklanki
żółtka : 4
mleko : 1 litr
masło : 1 kostkaMasa karmelowa:kajmak : 1 puszka (510 g)Masa śmietanowa:ś
mietana kremówka : 1/2 litra
cukier puder : 2 łyżki
śmietan-fix : 2 opakowaniaPrzygotowanie:Masa budyniowa:
Masło gotuję z
mlekiem.Ucieram
żółtka z
cukrem i
mąką.Do utartej masy powoli wlewam gorące
mleko (nie odwrotnie!!!), całość gotuję - musi zgęstnieć jak
budyń.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijam z
cukrem, aby się lepiej trzymała można dodać
śmietan-fix.Na prostokątną blachę o wymiarach 25*36 cm wykładam w kolejności: warstwę
herbatników, przestudzony
budyń, warstwę
herbatników (przygniatam, żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel
potem krakersy na koniec
bitą śmietanę.Wierzch posypuję tartą
czekoladą.Smacznego !!!



Jeszcze raz kolejne warstwy ciasta:
herbatnikimasa budyniowa
herbatnikimasa
toffikrakersymasa z
bitej śmietanytarta czekolada ( użyłam gorzkiej )Serdeczności....
Bawcie się dobrze :-)