ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 29 czerwca 2013 r.Ciasto bez pieczenia, niezwykle delikatne, nie za słodkie o wyśmienitym smaku.Nie sposób mu się oprzeć, koniecznie do wypróbowania.Krakersy i herbatniki przekładane kremem budyniowym oraz kremem toffi, posypane startą czekoladą. Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.Trzeba jednak pamiętać o jednym - koniecznie należy je przygotować z dość dużym wyprzedzeniem.Tylko wtedy ciasteczkowe warstwy odpowiednio zmiękną i ciasto da się ładnie pokroić.Inaczej klęska murowana...:-(Jeśli chcemy je podać w niedzielne popołudnie najlepiej przygotowania rozpocząć już we środę, a najpóźniej w czwartek rano :-)Ten przepis otrzymałam od znajomej.Ciasto toffi-wyśmienite Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 czerwca .Wyśmienite ciasto toffi!!!To ciasto jest jak dobre wino im starsze, tym lepsze :-)Idealnie sprawdza się na wszelkie okazje i nie wymaga tak naprawdę dużo pracy.....Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz.Łączny czas: 1 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 290Składniki:herbatniki Petit Beurre : 5 opakowańkrakersy : 1 opakowanieMasa budyniowa:mąka krupczatka : 1 szklankacukier puder : 1/2 szklankiżółtka : 4mleko : 1 litrmasło : 1 kostkaMasa karmelowa:kajmak : 1 puszka (510 g)Masa śmietanowa:ś mietana kremówka : 1/2 litracukier puder : 2 łyżkiśmietan-fix : 2 opakowaniaPrzygotowanie:Masa budyniowa:Masło gotuję z mlekiem.Ucieram żółtka z cukrem i mąką.Do utartej masy powoli wlewam gorące mleko (nie odwrotnie!!!), całość gotuję - musi zgęstnieć jak budyń.Masa śmietanowa:Śmietanę ubijam z cukrem, aby się lepiej trzymała można dodać śmietan-fix.Na prostokątną blachę o wymiarach 25*36 cm wykładam w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń, warstwę herbatników (przygniatam, żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.Wierzch posypuję tartą czekoladą.Smacznego !!!

Jeszcze raz kolejne warstwy ciasta:herbatnikimasa budyniowaherbatnikimasa toffikrakersymasa z bitej śmietanytarta czekolada ( użyłam gorzkiej )Serdeczności....Bawcie się dobrze :-)