Wykonanie
Witajcie Kochani !!!Dzisiaj zakupiłam piękną chudą
wieprzowinkę z kością i postanowiłam na drugie danie przygotować kotleciki mielone.Mam nadzieję, że nie
bedę osamotniona w tej podróży po stylach i smakach liczę, że będziecie ze mną.Bo przeciez moje gotowanie górą.Składniki :50 dkg
wieprzowiny z kością ( np.
łopatka )6 dag czerstwej
bułki5 dkg
cebuli6 dkg tłuszczu1
jajkosól morskaświeżo zmielony pachnący
czarny pieprz4 dkg
tartej bułkiSposób przygotowania:
Mięso opłucz, usuń kości, pokrój na kawałki.
Bułkę namocz w wodzie, osącz.
Cebulę obierz, pokrój w krążki ( pamiętaj nóż do krojenia
cebuli musi być wilgotny, bo inaczej beczka łez), usmaż w 2 dkg tłuszczu (
cebulę zawsze smażę na
maśle - Lurpak, bo tak lubię i super pachnie w kuchni, tylko uważaj, żeby nie przypalić ani
masła, ani
cebuli - ogień musi być nie za duży ) na jasnozłoty kolor.
Bułkę,
cebulę,
mięso zmiel 2
razy, dodaj
jajo,
sól,
pieprz ( może być jeszcze inna
przyprawa, jeśli lubisz np.
wegeta,
papryka słodka ) wyrób na gładką masę.
Rękami zwilżonymi w wodzie uformuj kule, obtocz w
bułce tartej, spłaszcz do grubości 1,5 cm i nożem nadaj kształt owalny.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( najlepiej
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ), dosmaż na małym ogniu.Ułóż na półmisku, oblej tłuszczem ze smażenia.
Możesz podać z
ziemniakami,
buraczkami,
ogórkami kiszonymi.
SMACZNEGO !!!