Wykonanie
Nie ma to jak połączenie zdrowego i dietetycznego w jednym. A kiedy jest to jeszcze coś słodkiego i małego co możemy przegryźć w przerwie w pracy czy zjeść jako śniadanie w biegu, wtedy jest już idealnie.Niewielkim nakładem pracy i z małą ilością składników możecie stworzyć naprawdę pyszne owsiane batoniki. Nie wiem jak wy, ale kiedy ja widzę przepis, na wydawałoby się proste danie, a w nim 20 przeróżnych składników to mnie to odstrasza.Własnie dlatego przepis na moje batoniki jest bardzo łatwy bo nie ma w nim dużej ilości składników i tym samym szybko się je przygotowuje : ) Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu !
Składniki na ok.7 batoników:12 łyżek
płatków owsianych2 małe
jajka1 łyżka
miodu + 4 tabletki słodzika rozpuszczone w łyżce
wody2 łyżki
mąki razowej ( u mnie pszenno-żytnia)2 łyżki
sezamu2 łyżki ulubionych dodatków :
rodzynek,
suszonych owoców,
czekolady,
orzechówWszystkie składniki dokładnie mieszamy razem, może być za pomocą łyżki. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę
płatków owsianych.
Gęstość masy zależy tak naprawdę od wielkości naszych
jajek. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby przykrył cały spód, a boki niekoniecznie bo batoniki i tak są płaskie. Masę wykładamy do formy i dokładnie dociskamy łyżką, aby batoniki wyszły zbite. Pieczemy w 160 stopniach C około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i kroimy na równe kawałki.Smacznego !