Wykonanie
Mój luby od zawsze uwielbiał naleśniki, a te które robi jego mama uważał zawsze za bezkonkurencyjne. I jak tu nie podjąć takiego wyzwania? ;) Oglądając kiedyś program kulinarny odkryłam znakomity przepis na tzw. pancakes czyli nie tradycyjne cienkie naleśniki, które tak dobrze znamy tylko te grubsze, mniejsze i bardzo bardzo puszyste... <3Składniki:* 1,5 szklanki
mąki* 2
jaja* 1,5 szklanki
maślanki (można pół na pół z
wodą)* dwie łyżki
cukru pudru* 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia* szczypta
solido naleśników można dodać wcześniej tłuszcz i smażyć na suchej patelni lub tak jak ja nie dodawać do ciasta i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.Składniki sypkie (
mąka,
proszek do pieczenia) przesiewamy i mieszamy w misce.
Żółtka oddzielamy od
białek i ucieramy z
cukrem pudrem.
Białko ubijamy z odrobiną
soli na sztywno.
Mąkę,
żółtka i
maślankę łączymy w jednolitą masę (ewentualnie dodajemy trochę
maślanki lub
mąki by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany, a następnie delikatnie łączymy z ubitym
białkiem. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Naleśniki podałam z musem z
białej czekolady i
wiśniami z
cukrem waniliowym.Składniki na mus z
białej czekolady:1,5 tabliczki
białej czekolady200 ml
śmietanki 30%Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i studzimy.
Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo do roztopionej
czekolady. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.smacznego!A.

