ßßß
Składniki:3 kg ziemniaków3 jajka4 łyżki kaszy manny4 łyżki mąki pszennej½ kg oczyszczonych jelit wieprzowych30 dkg surowego boczku4 cebuleolej do smażenia i posmarowania blachyprzyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranekJelita, które ja kupuję są solone, więc trzeba je porządnie wymoczyć (przynajmniej przez noc). Przedtem należy je dokładnie umyć, wywrócić na drugą stronę i poodcinać część tłuszczu (większe kawałki). Trochę tłuszczu zostawiamy – podczas pieczenia zrobią się z niego chrupiące skwarki.Ziemniaki i cebulę obieramy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jak się podsmaży dodajemy dwie pokrojone w kostkę cebule i smażymy jeszcze parę minut. Ziemniaki i pozostałe dwie cebule trzemy na tarce ziemniaczanej. Ważne jest, żeby zetrzeć ziemniaki razem z cebulą i co jakiś czas je mieszać – dzięki cebuli ziemniaki nie sczernieją. Dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kaszę, mąkę i przyprawy (dużo majeranku). Ja po wymieszaniu zawsze smażę kilka placków, żeby spróbować jak smakują i ewentualnie doprawić.
Jeśli chcesz poznać inne ciekawe przepisy z naszego regionu, zapraszam na kulinarną podróż szlakiem podlaskich przysmaków . Znajdziesz tam m. in. kartacze, babkę ziemniaczaną, kakory/soczewiaki, kulebiak i wiele innych ciekawych potraw.