ßßß Cookit - przepis na Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Moim zdaniem jest to najlepsza potrawa, jaką można przyrządzić z ziemniaków. Chyba tylko kartacze mogą konkurować z kiszką. Kto próbował ten wie o czym mówię, a kto nie próbował niech żałuje. Danie to bardzo rzadko gości na naszym stole. Przygotowanie kiszki ziemniaczanej zajmuje sporo czasu, a czyszczenie jelit do przyjemnych nie należy:) Jednak jej smak zdecydowanie rekompensuje te niedogodności.
Składniki:
3 kg ziemniaków
3 jajka
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki mąki pszennej
½ kg oczyszczonych jelit wieprzowych
30 dkg surowego boczku
4 cebule
olej do smażenia i posmarowania blachy
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek
Jelita, które ja kupuję są solone, więc trzeba je porządnie wymoczyć (przynajmniej przez noc). Przedtem należy je dokładnie umyć, wywrócić na drugą stronę i poodcinać część tłuszczu (większe kawałki). Trochę tłuszczu zostawiamy – podczas pieczenia zrobią się z niego chrupiące skwarki.
Ziemniaki i cebulę obieramy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jak się podsmaży dodajemy dwie pokrojone w kostkę cebule i smażymy jeszcze parę minut. Ziemniaki i pozostałe dwie cebule trzemy na tarce ziemniaczanej. Ważne jest, żeby zetrzeć ziemniaki razem z cebulą i co jakiś czas je mieszać – dzięki cebuli ziemniaki nie sczernieją. Dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kaszę, mąkę i przyprawy (dużo majeranku). Ja po wymieszaniu zawsze smażę kilka placków, żeby spróbować jak smakują i ewentualnie doprawić.
Jeśli chcesz poznać inne ciekawe przepisy z naszego regionu, zapraszam na kulinarną podróż szlakiem podlaskich przysmaków . Znajdziesz tam m. in. kartacze, babkę ziemniaczaną, kakory/soczewiaki, kulebiak i wiele innych ciekawych potraw.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/11/kiszka-ziemniaczana.html