ßßß
Najlepsze tuż po przygotowaniu, bo ser się fajnie rozpuszcza. Najlepiej smakują z sosem tzatziki lub pomidorowym.Czas przygotowania: 1 godz. (smażenie zabiera sporo czasu)Ilość porcji: 20 placuszkówSkładniki:1 młoda, średnia cukinia30 dkg żółtego sera1 cebula4 ząbki czosnku6-10 łyżek mąki razowejolej do smażeniasólCukinię zetrzeć na tarce. Jeśli jest to młoda cukinia, to nie trzeba jej obierać.Ser zetrzeć na tarce.Cebulę posiekać drobno.Czosnek posiekać lub wycisnąć na prasce.Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Na patelnię wlewać placuszki i rumienić o obu stron.Podawać z sosem tzatziki (starte ogórki, czosnek i jogurt naturalny) lub pomidorowym, (pomidory w puszce, czosnek, bazylia)