Wykonanie
Do tej
pory jadłam tylko racuchy z
jabłkami. Ale dzięki książce "Pyszne 25" Ani Starmach spróbowałam placuszków
bananowych i... są przepyszne! Dzieci je uwielbiają. Zamiast
polewy czekoladowej można je podać po prostu z
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 30 min.Ilość porcji: 24 placuszkiSkładniki:2,5 szklanki
mąki2
jaja2 szklanki
mleka3
banany100 g
czekolady200 ml
śmietany 36%kilka łyżek
oliwyBanany rozgnieść widelcem.Wymieszać w misce
mąkę,
mleko i
jaja. Dodać rozgniecione
banany.Na patelni rozgrzać
oliwę i łyżką wlewać ciasto, tak aby powstało ok. 6 placuszków.SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU. Po usmażeniu placków z jednej strony przełożyć na drugą.W małym rondelku podgrzać
śmietanę i dodać połamaną na kawałeczki
czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.