Wykonanie
W związku z moimi dziewiętnastymi (chciałabym) urodzinami do pracy zaniosłam sernik z rosą oraz muffiny. Długo myślałam co przyrządzić z tej okazji i postawiłam na sprawdzony standard, ale kusiło mnie nieznane. Kusiły mnie muffiny... i kiedy poszłam do sklepu po składniki i zobaczyłam
dynię wpadłam na pomysł muffinek
dyniowych z
żurawiną i
porzeczką, które przełamały
słodycz ciasta i nadały babeczkom charakteru. A dzięki obecności dyni miały cudny
pomarańczowy kolor. Niestety zdjęcia są fatalne, robione w pośpiechu, bo rozchodziły się w bardzo szybkim tempie :D Na pewno zrobię je ponownie, bo bardzo mi zasmakowały.


Składniki (na 20 sztuk)2
jajka1 szklanka
purre z dyni1 szklanka
cukru100 ml
octu jabłkowego3/4 szklanki
oleju200 g
żurawinyporzeczki mrożone (lub świeże)łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia3,5 szklanki
mąkiJajka wymieszać z
dynią,
octem i
olejem. Dodać
cukier,
żurawinę przyprawę,
proszek do pieczenia i
mąkę i wymieszać. Nakładać ciasto do foremek. Każdą babeczkę posypać
porzeczkami. Piec 20 minut w 180 stopniach.