Wykonanie
Niech rekomendacją tego dania będzie fakt, że mój mąż, który nie przepada za pieczenią zjadł 3 kawałki i powiedział, że było pyszne i częściej
mogę robić takie rzeczy. I
będę częściej, bo to jeden z mniej wymagających obiadów. Przygotowanie wszystkiego zajmuje 5 minut, jedynie na efekt trzeba czekać dobrą godzinę. Ale warto bez wątpienia.Mi najbardziej do gustu przypadł sos, który jest niezwykle aromatyczny, no i nie trzeba go niczym zagęszczać.
Składnikikawałek
schabu wieprzowego (ok.700 g)
majeranek,
tymianek,
sól,
pieprzkilka
śliwek suszonych1 duża
cebula3-4 ząbki
czosnkukieliszek
wytrawnego czerwonego wina3 łyżki
syropu klonowego/
miodułyżka
smalcuMięso umyć, osuszyć i natrzeć
ziołami. Na rozgrzanym
smalcu podsmażyć
mięso z każdej strony, by je zarumienić (ok. minuty z każdej). Do żaroodpornego naczynia włożyć kawałek
mięsa, wlać roztopiony tłuszcz,
wino.
Cebulę i
czosnek pokroić w talarki i obłożyć nimi
mięso, wrzucić kilka
śliwek, polać
mięso syropem klonowym, przykryć naczynie i wstawić na dobrą godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy
mięso jest już gotowe przełożyć je na talerz a powstały sos dokładnie zmiksować blenderem, ewentualnie przyprawić do smaku.