Wykonanie
Ostatnio chodziły za mną
drożdżowe bułeczki, takie jeszcze cieplutkie, najlepiej z
twarogiem. Lodówkę zaopatrzyłam w
drożdże i
twaróg i czekałam na stosowny moment. Pojawił się wczoraj, a dziś zapisuję ten przepis ku pamięci mojej i Waszej wspominając tylko to pyszne śniadanko jakim raczyłam się w ten ponury piątkowy poranek. Okazało się, że nasza córka jest też miłośniczką takich drożdżówek, dlatego też myślę, że takie smakołyki zagoszczą u nas jeszcze nie raz :))Polecam wszystkim :)


Składniki:Ciasto:0,5 kg
mąki50 g
drożdży1
jajko0,5 szkl.
cukru0,75 szkl.
mleka0,25 szkl.
olejuszczypta
soliłyżeczka
olejku waniliowegołyżeczka
cukruMasa serowa:250 g
twarogu2 łyżeczki
cukru0,5 opakowaniu
cukru waniliowego1
jajko2 łyżki budyniu
waniliowegoW połowie ciepłego
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypać
mąkę,
cukier,
jajka, zaczyn, pozostałe
mleko i
olej (najlepiej, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową, warto wcześniej wyjąć
jajka z lodówki).Ręką wyrabiać ciasto tak długo aż się wszystko ładnie połączy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.W tym czasie można zrobić masę
serową: do miski z
twarogiem wbić
jajko, dodać
cukry i zmiksować na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 1 cm, posmarować masą
serową i zwinąć wzdłuż szerszego
boku. Tak powstałą roladę pokroić w plastry szerokości ok. 2 - 3 cm.Ułożyć na blaszce, odstawić w ciepłe na 10 min i upiec w 180 stopniach przez ok 15 minut w zależności od wielkości i grubości zawijańców.