Wykonanie
Przepis na tiramisu' pojawił się już na blogu (tutaj), jednak mamy lato, środek sezonu
jagodowego i
malinowego, dlatego też dziś uraczę Was przepisem na letnią wersję tego pysznego włoskiego deseru, z
malinami właśnie.Jedyna różnica polega na dodaniu warstwy składającej się z rozgniecionych
malin zmieszanych z
cukrem pudrem, a smakuje bosssko :DPs. 'nka thx 4 ol :)


Składnikiopakowanie
serka mascarpone200 ml
śmietany 30 %50 g
cukru pudru (około)100 g podłużnych
biszkoptów1 filiżanka
espresso50 ml
likieru lub kilka kropel
olejku migdałowego w wersji bezalkoholowej
kakao do posypania200 g
malin + kilka do dekoracji
cukier puderjagody do dekoracjiZaparzyć
kawę w ekspresie, dolać
likier (najlepiej
amaretto, ale kiedy barek świeci pustkami może być nawet
rum,
brandy czy inny
alkohol) lub kilka kropel
olejku migdałowego. Połowę
biszkoptów zamoczyć w
kawie i wyłożyć nimi dół foremki lub pucharków.
Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z
cukrem pudrem (ilość wg uznania). Połowę malinowej masy wyłożyć na
biszkopty.
Mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem na jednolitą masę. Ja często dodaję łyżkę
mleka, żeby masa była bardziej kremowa. Ubić
śmietanę na sztywną pianę. Do
sera mascarpone stopniowo dodawać ubitą
śmietanę delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Połowę masy wykładamy na masę
malinową, przykrywamy ją kolejną warstwą
biszkoptów zamoczonych w
kawie,
malinami i kremem. Całość posypujemy
kakao, ozdabiamy świeżymi
owocami i wstawiamy do lodówki. Deser najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu.Moja rada: żeby
śmietana ubiła się szybko i mocno prócz wcześniejszego schłodzenia
śmietany wkładam miskę oraz widełki miksera na min. 10 minut przed ubijaniem do lodówki, dzięki temu wszystko jest chłodne i
śmietana ubija się zawsze bez problemów :)
