ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

nazwa

Wykonanie

Przepis na tiramisu' pojawił się już na blogu (tutaj), jednak mamy lato, środek sezonu jagodowego i malinowego, dlatego też dziś uraczę Was przepisem na letnią wersję tego pysznego włoskiego deseru, z malinami właśnie.
Jedyna różnica polega na dodaniu warstwy składającej się z rozgniecionych malin zmieszanych z cukrem pudrem, a smakuje bosssko :D
Ps. 'nka thx 4 ol :)
Składniki
opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietany 30 %
50 g cukru pudru (około)
100 g podłużnych biszkoptów
1 filiżanka espresso
50 ml likieru lub kilka kropel olejku migdałowego w wersji bezalkoholowej
kakao do posypania
200 g malin + kilka do dekoracji
cukier puder
jagody do dekoracji
Zaparzyć kawę w ekspresie, dolać likier (najlepiej amaretto, ale kiedy barek świeci pustkami może być nawet rum, brandy czy inny alkohol) lub kilka kropel olejku migdałowego. Połowę biszkoptów zamoczyć w kawie i wyłożyć nimi dół foremki lub pucharków.Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem pudrem (ilość wg uznania). Połowę malinowej masy wyłożyć na biszkopty. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem na jednolitą masę. Ja często dodaję łyżkę mleka, żeby masa była bardziej kremowa. Ubić śmietanę na sztywną pianę. Do sera mascarpone stopniowo dodawać ubitą śmietanę delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Połowę masy wykładamy na masę malinową, przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptów zamoczonych w kawie, malinami i kremem. Całość posypujemy kakao, ozdabiamy świeżymi owocami i wstawiamy do lodówki. Deser najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu.
Moja rada: żeby śmietana ubiła się szybko i mocno prócz wcześniejszego schłodzenia śmietany wkładam miskę oraz widełki miksera na min. 10 minut przed ubijaniem do lodówki, dzięki temu wszystko jest chłodne i śmietana ubija się zawsze bez problemów :)
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/08/tiramisu-z-malinami.html