Wykonanie
Na targu, który znajduje się kilka kroków od naszego mieszkanka można dostać wszystko. Można tu wypożyczyć strój karnawałowy, naprawić buty, kupić jakieś fajne starocie, wózek dziecięcy, ciuchy,
mięso, zjeść kebab, no i co najważniejsze kupić świeżutkie
warzywa i owoce. I właśnie ten targ od kilku tygodni kusi mnie codziennie pięknymi czerwonymi
truskawkami. Wczoraj kusiły dodatkowo niską ceną, no grzechem było nie wziąć.Wracając do domu zastanawiałam się, co z nich zrobić i około południa, kiedy temperatura przekroczyła 30 stopni już wiedziałam, że to będą
lody :DWiększość przepisów, jakie znalazłam były z udziałem
śmietany, jednak ja dysponowałam w domu jedynie
jogurtem, tak więc zrobiłam
lody truskawkowo-
jogurtowe.I teraz pożywka dla wszystkich hejterów,
pisałam już kiedyś że moja córka uwielbia pieczone
ziemniaki wg mojego przepisu, co spotkało się z oburzeniem wielu mam. Dziś napiszę, że ta sama córka, dziś już 15,5 miesięczna jest absolutnym truskawkożercą i
jada truskawki obecnie do każdego posiłku. Jest też fanką moich
lodów, choć ich zjedzenie zaczęła od zjedzenie zaczęła od wybrania kawałków świeżych
truskawek. Natomiast fakt, że jej porcja już się skończyła przyjęła bardzo źle :) Dlatego też te
lody polecam wszystkim truskawkożercom :D


Składniki1 kg
truskawek1 duże opakowanie
jogurtu naturalnego3 łyżki
mleka w proszkucukier (wedle upodobań)1 opakowanie
cukru wanilinowegoTruskawki umyć, usunąć szypułki posypać
cukrem i zastawić na dłuższą chwilę, żeby puściły sok. Następnie sok odlać (można go wlać do foremek do kostek
lodu, będziemy
mieli wówczas pyszne
lody wodne) a
truskawki wsypać do blendera i zmielić. Można zostawić ze dwie garści
owoców i je pokroić, wówczas będziemy
mieli lody z kawałkami
owoców. Dodać
jogurt naturalny,
mleko w proszku i zblendować na gładką masę. Wsypać
cukier według własnego gustu i zmiksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać pokrojone
truskawki i przelać
lody do pojemników. Mrozić od 6 do 12 godzin. Przed podaniem najlepiej wyjąć
lody z zamrażalnika i wstawić na godzinę do lodówki, wówczas nie będziemy
mieli problemów z ich nakładaniem. Najlepiej smakują z kawałkami świeżych
owoców :)
