Wykonanie
Tiramisù to najpopularniejszy włoski deser. Sposobów jego przyrządzania jest mnóstwo, modyfikacje powstają jak
grzyby po deszczu, ale co najważniejsze zawsze jest pyszny, zawsze mamy wrażenie, że każda łyżeczka przybliża nas do niebiańskiej rozkoszy.Tiramisù à la Gosia czyli moja wersja tego deseru nie zawiera
jajek, jakoś nigdy nie byłam przekonana, żeby jeść surowe
jajka. Poza tym wydaje mi się, że dzięki temu masa jest bardziej puszysta. Reszta jest bardzo klasyczna. Raz robię je w dużej formie, innym razem w pucharkach, jak dzisiaj. Zobaczcie zresztą sami.A!! I chciałam podziękować Ani za dzisiejsze zdjęcia :D

Składnikiopakowanie
serka mascarpone200 ml
śmietany 30 %50 g
cukru pudru (około)100 g podłużnych
biszkoptów1 filiżanka
espresso50 ml
likieru lub kilka kropel
olejku migdałowego w wersji bezalkoholowej
kakao do posypaniaZaparzyć
kawę w ekspresie, dolać
likier (najlepiej
amaretto, ale kiedy barek świeci pustkami może być nawet
rum,
brandy czy inny
alkohol) lub kilka kropel
olejku migdałowego. Połowę
biszkoptów zamoczyć w
kawie i wyłożyć nimi dół foremki lub pucharków.
Mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem na jednolitą masę. Ja często dodaję łyżkę
mleka, żeby masa była bardziej kremowa. Ubić
śmietanę na sztywną pianę. Do
sera mascarpone stopniowo dodawać ubitą
śmietanę delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Połowę masy wykładamy na namoczone w
kawie biszkopty, przykrywamy ją kolejną warstwą
biszkoptów zamoczonych w
kawie i kremem. Całość posypujemy
kakao i wstawiamy do lodówki. Deser najlepszy jest następnego dnia po zrobieniu.