Wykonanie
Znowu kuchnia włoska u nas gości, a to dlatego, że żadna inna kuchnia nie oferuje dań których czas przyrządzania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. A tu proszę, jak zawsze, bardzo szybko i bardzo pysznie zarazem :D Włosi w jedzeniu cenią minimalizm i muszę przyznać że wychodzi to zawsze genialne. Mało składników, szybkie przyrządzenie a efekt - rewelacja, czegóż chcieć więcej? Podane składniki są na danie dla dwóch osób.

Składniki:200 g
makaronu penne rigate lub rigatoni1 puszka
pomidorów krojonych w puszce1
cebula100 g
boczku lub
szynkisól,
pieprzświeża
bazyliaparmezan do posypania
Makaron ugotować wg przepisu a w tym samym czasie na patelni podsmażyć
boczek, dodać
cebulę i zeszklić. Wlać
pomidory, doprawić i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Kiedy
makaron jest al dente odcedzić i wsypać na patelnię, wymieszać i gotowe. Danie, którego zrobienie zajmuje tyle czasu co ugotowanie
makaronu. Przed podaniem najlepiej posypać startym
parmezanem.