Wykonanie
Są takie dni, że dziękuję Bogu za to, że stworzył człowieka, który wymyślił pesto. Dzięki niemu można stworzyć pyszny obiad w 10 minut, czyli dokładnie tyle ile wynosi czas ugotowania
makaronu.Dzisiaj własnie takie danie zagościło na moim
stole. Nie wygląda szaleńczo efektownie ale jest aromatyczne, cudownie pyszne i przede wszystkim bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Podaję składniki potrzebne do przygotowania dla 2 osób:200 gr
makaronu penne4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 dorodny
pomidor1/2
czerwonej papryki2 łyżeczki pesto
pieprzMakaron zagotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, do
wody dodajemy łyżeczkę
soli. Na patelnię wlewamy
oliwę z oliwek.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i zarumieniamy na na
oliwie. Dodajemy
paprykę pokrojoną w paski, a na koniec
pomidory skrojone w grubszą kostkę, dusimy przez chwilę, by
pomidory zmiękły, ale aby nie zrobiła się z nich miazga.Kiedy
makaron będzie już al dente przecedzamy go, wsypujemy na patelnię, dodajemy pesto,
pieprzymy do smaku i gotowe :DOczywiście można posypać startym
parmezanem, jednakże zabrakło go dzisiaj w mojej lodówce, a to danie, po ciężkim dniu, kiedy nie chce się robić pracochłonnego obiadu, smakowało wyśmienicie.A wyglądało tak: