Wykonanie

VEGE-przekąska .... nie tylko dla wegetarian :)Składniki (ok.8 paluszków):1 puszka
ciecierzycy (430g)1 ząbek
czosnku1 1/2 łyżeczki kuminu1 1/2 łyżki
śmietany2
cebulki zielone2 łyżki
mąki + kilka do obtoczenia
sól,
pieprzkilka łyżek
oliwyWykonanie:
Ciecierzycę odsączyć dobrze i wrzucić do blendera, dodać
czosnek, kumin i
śmietanę - wszystko razem zmiksować, na samym końcu dodać
cebulkę zieloną pokrojoną drobno i zmiksować przez kilkanaście sekund, żeby
cebulka była nadal wyczuwalna. Masę zmiksowaną na gładko doprawić
solą i
pieprzem oraz dodać 2 łyżki
mąki, gdy konsystencja będzie za rzadka. Z
mąką należy postępować "na wyczucie", ponieważ jak damy za mało to nam się rozpadną, a jak za dużo to będą zbite i nie takie delikatne w smaku .... jak powinny być :) Formować paluszki lub krążki (wg gustu) z masy i obtoczyć delikatnie w
mące, po czym wrzucać na rozgrzaną
oliwę i smażyć po kilka minut z obu stron aż się lekko przyrumienią.
Sos Tzatziki6 łyżek
jogurtu greckiego lub naturalnego2 łyżki
majonezu1/2
ogórka lub 1 mały1 łyżka posiekanej drobno
mięty1 łyżka
soku z cytrynysólOgórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i przełożyć do miski, do której dodać również pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić
solą i przechowywać w lodówce do czasu konsumpcji.