ßßß Cookit - przepis na Ceviche

Ceviche

nazwa

Wykonanie

Ceviche to tradycyjne danie krajów Ameryki Południowej. Głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z limonki, który to zmienia teksturę ryby tak że smakuje jak ugotowana. Wszystko za sprawą kwasu cytrynowego. Jednak nie ulegajmy mylnemu złudzeniu - ryba jest surowa, dlatego należy zachować szczególną staranność w wyborze ryby - musi być świeża !
!!! Marynata z ryby nazywana potocznie mlekiem tygrysim uważana jest za świetny specyfik na tzw. kaca.
...i nie zapomnijcie, że ceviche jest HOT !!!
Składniki (dla 10-14 osób)
1-1 1/2 kg ryby białej (dorsz, tilapia, krewetki, flądra)
20 limonek (ok.2 szklanki soku)
2 czerwone cebule
3 duże pomidory
6 papryczek serrano lub jalapeno
pół pęczka kolendry (4 kopiate łyżki)
1 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Rybę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do pojemnika. Limonki poprzecinać na połówki i wycisnąć z nich sok - powinno wyjść ok. 2 szklanek i zalać rybę powstałym sokiem. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać rybę.
Gdy ryba już będzie prawie gotowa (powinna być biała, niektórzy twierdzą że jest "ugotowana"), można przystąpić do kolejnych czynności : miąższ pomidora pokroić w drobną kostkę (pozbyć się pestek), cebulę również w drobną kostkę, a z papryczek usunąć ostre nasiona i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do ryby, wymieszać. Kolendrę posiekać drobno i dodać do ryby. Wymieszać dokładnie, doprawić solą i wstawić ponownie do lodówki na minimum 30 minut. Ta przepyszna meksykańska przekąska najlepiej smakuje z chipsami tortilla lub tostadas.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/08/ceviche.html